Elképesztően pazarlóan él a magyar

Mintegy 1,8 millió tonna, fejenként mintegy 68 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik évente Magyarországon, amely 400-450 ezer rászoruló étkeztetésére lenne elegendő - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel.
Dzindzisz Sztefan, 2017. november 4. szombat, 09:20
Fotó: Shutterstock

A minisztérium az MTI megkeresésére tájékoztatott arról, hogy globális szinten az előállított élelmiszerek majdnem egyharmada, mintegy 1,3 milliárd tonna veszendőbe megy. Az élelmiszerveszteség évente nagyjából 990 milliárd dollárjába kerül a világgazdaságnak. E mennyiség megtermelésére fordítják világszinten a mezőgazdaságban felhasznált összes víz egynegyed részét, és ez a mezőgazdasági termelés az üvegházhatású gázok 8 százalékának kibocsátásáért felelős.

Az FM szerint egy hatékony belföldi kampány 1-2 év alatt akár 8 százalékkal is mérsékelheti a kidobott élelmiszer mennyiségét Magyarországon. Számításaik szerint az ország 15 milliárd forintot, egy átlagos magyar család 50 ezer forintot takaríthatna meg a feleslegesen megvásárolt élelmiszereken. (Műanyagot találtak egy márkás csokoládéban - figyelmeztet a hatóság!)

Az élelmiszerpazarlás és -veszteség csökkentéséért az FM a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel 2014-ben fórumot kezdeményezett, amely egyebek között a szabályozási környezet felmérését és a tapasztalat-, illetve tudáscserét szolgálja. A kezdeményezéshez csatlakozott szervezetek tavaly összesen 5000 tonna élelmiszert mentettek meg a kidobástól.

A szaktárca hangsúlyozta, hogy az élelmiszer-adományozás jogszerű és létező gyakorlat Magyarországon. Az elosztási folyamatban szerepe van a jótékonysági szervezeteknek, valamint az adományozásra ösztönző intézkedéseknek - tették hozzá.

Magyarországon a kiskereskedelmi láncok többsége együttműködik a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, a Tesco az idén augusztus végéig mintegy 19,4 millió adag ételnek megfelelő, több mint 7841 tonna adományt adott a rászorulóknak - ismertette az FM.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület az MTI megkeresésére közölte: az egyesület által megmentett élelmiszerfelesleg mennyisége az idei 1-9 hónapban 6200 tonna volt, értéke mintegy 3,4 milliárd forint. Az áruházakból ugyanebben az időszakban 5600 tonna, 2,7 milliárd forint értékű élelmiszer származott. Az egyesület 4 áruházlánccal - az Aldival, az Auchannal, a Metróval és a Tescóval - működik együtt az áruházi élelmiszermentésben.

Az Élelmiszerbank gyártóktól, kereskedőktől, valamint termelőktől ment meg élelmiszert, amelyet partnerszervezeteken keresztül osztanak ki évente több mint 300 ezer rászorulónak - közölte a karitatív szervezet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2017.11.05 11:23

@zana: " A dolog igaz, pazarlunk, mindenki."

Ez nagyjából rendben is van:))) Apai nagyapám szokta volt mondani, nem úri hely, ahol nem tékozolnak....Kis hazánk jelenleg a vazallusok országát építi, tehát a dolog rendben van:))

Szeptember óta ismét óraadó vagyok egy vill. technikumban, látom mi landol a büféfolyosón lévő kukákba.
A probléma nem tiszta magyar jelenség. Az angol sztárszakács is arról beszél a műsorában, hogy a kidobott élelmiszer milyen hatalmas összeg a királyságban. De ott legalább értelmes tippeket ad a megmaradt alapanyagok, készételek felhasználására....

"De férgezni a másikat... van aki soha nem nő fel az intelligens emberek szintjéhez"
Jól érzi magát a népnemzeti jobber ebben a szerepben. Az intelligencia nem végzettség kérdése. Valszeg szeret így élni, nem kell foglalkozni az idiotizmusával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2017.11.05 11:06

Van pazarlás ez tagadhatatlan, de fejlődés is van. Kérdezzétek csak meg apáitokat anyáitokat. Az olcsó kenyér jó része a kukákban landolt a 60-as 70-es években. Ma ez nincsen de van más.
Meg kell kérdezni az iskolai étkeztetés mosogatóit. Ami ott folyik, az étel fele a megy a moslékba.
A fogyasztó szokások is rosszak, feleslegesen hazavitt áruk, megunják és kidobják. De az már fejlődés, hogy az almát már sokan darabra veszik például.
Az áruházak keményen érdekeltek a takarékosságba, hiszen a zsebükre megy. Hogy mennyi megy veszendőbe az technikai, szervezési és üzletpolitikai kérdés.
A dolog igaz, pazarlunk, mindenki.
De férgezni a másikat... van aki soha nem nő fel az intelligens emberek szintjéhez
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2017, 2017.11.05 07:54

"Elképesztően pazarlóan él a magyar"
Az újságíró úr nincs tisztában azzal, hogy ez mára a ballibsi oldalon rasszista megnyilvánulás???
Az egyik megmondóemberük, valami radnóti sándor (lukács györgy tanítvány -hol vagy blama?) ezt merte öklendezni a magyarellenes tévében:
"Oly sok mindent lehet például mondani arra, hogy társadalom, hogy nép, hogy lakosság, de minden politikus, imént is hallottam, a magyar emberekről beszél. Ez az Orbán-nyelv, a magyar emberekről beszélni."
Azt nemtom h ezen sírjak vagy kinevessem. Téboly ami megy a férgeknél..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.11.05 07:24

A gyógyszerekkel ugyanez a helyzet. Tonnányi mennyiségeket kukáznak a magyarok. De a rinyálás megy vég nélkül, hogy itt milyen szegénység van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2017.11.05 05:54

A CBA is küzd a pazarlás ellen, igaz sajátos módon. A minap - bár nem első alkalommal tapasztaltam - egy vásárló a személyzet kezébe nyomott egy tejfölt, hogy már lejárt a szavatossági ideje., aki megköszönte, majd visszavitte a pultra! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html