Elkerülhetetlen a mai fiatalok nyugdíjkatasztrófája?

Az évtized végéig az elmúlt évekhez képest 30 százalékkal többen érik el az öregségi nyugdíjkorhatárt. A Ratkó-korszak gyermekei még számíthatnak a boldog nyugdíjas évekre, de nem feltétlenül mondhatják el ugyanezt az Y generációsok, vagyis a mai 20-40 év közötti korosztály. Az OTP Nyugdíjpénztár szerint az öngondoskodás fontosabb, mint valaha.
Napi.hu, 2016. október 18. kedd, 11:09
Fotó: Stocksnap

Az elkövetkező 3 év alatt több mint 300 ezren léphetnek kit a munkaerőpiacról. A "Ratkó-gyerekek" komoly kihívások elé állítják a magyar nyugdíjrendszert, és a növekvő nyugdíjkiadások előrevetítik a nyugdíjkorhatár folyamatos emelését. Az Y generáció számára - ahhoz, hogy biztosítani tudja boldog nyugdíjas éveit - létfontosságúvá válik a nyugdíjcélú megtakarítás, amellyel a GfK Financial Intelligence 2015-ös kutatása szerint csupán a korcsoport 25 százaléka rendelkezik.

Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint ennek a generációnak már természetesnek kell venni az öngondoskodást. A következő néhány évben még nem kell számítani csökkenésre az állami nyugdíjak területén. A probléma valószínűleg 2040 táján jelentkezik majd igazán, amikor a csökkenő népesség és a növekvő élettartam miatt az állami nyugdíjrendszer nem rendelkezik már annyi bevétellel, ami fedezni tudja a kiadásait.

A nyugdíjkorhatár emelésével és az állami nyugdíjak csökkentésével fogják tudni ellensúlyozni az így keletkező hiányt, ez pedig a nyugdíjasok életszínvonalának romlását vonhatja maga után. Az elmúlt években folyamatosan tájékoztattuk a lakosságot, hogy a nyugdíjak csökkenésével nem kell feltétlenül az élethosszig tartó munkát választaniuk.

Egy tudatosan összeállított öngondoskodási portfólióval kipótolhatják az államtól kapott nyugdíjukat az áhított életszínvonal elérésének érdekében, és azzal tölthetik nyugdíjas éveiket, amivel egyébként is szerették volna.

Az öngondoskodási termékek piacán a lakosság és a szakértők körében is nagy népszerűségnek örvend az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás. Ennek oka az alacsony költségek mellett az, hogy szakértők kezelik az ügyfelek hosszú távú megtakarításait, nekik csak egy - később bármikor módosítható - befektetési portfóliót kell kiválasztaniuk a kockázatvállalásuk szerint. További nagy előnye a pénztáraknak, hogy állami támogatásként éves 20 százalékos adó-visszatérítés vehető igénybe az egyéni befizetések után.

HOZZÁSZÓLÁSOK