Elkeserítő a helyzet Magyarországon - itt az újabb bizonyíték

Az Európai Bizottság által összeállított Európai Innovációs Rangsor (European Innovation Scoreboard) friss összeállítása szerint a 28 országból Magyarország stagnáló innovációs teljesítménnyel a 23. helyre csúszott vissza - közölte az innovációs tárca.
Szepesi Anita, 2019. június 18. kedd, 09:47
Fotó: Shutterstock

Magyarország - a visegrádi négyekhez hasonlóan - továbbra is a tizennégy "mérsékelt innovátorként" számon tartott ország között szerepel a rangsorban. Az előrelépéshez több kutatásra, több magyar szabadalomra, találmányra van szükség, ami a magyar gazdaságot erősítheti. A kutatóintézetek és felsőoktatási intézmények kutatási kapacitásai széttagoltak, nem kellően koncentráltak, a kutatási eredmények nem hasznosulnak megfelelően. A hazai kis- és középvállalkozások innovációs képessége és hatékonysága az egyik legnagyobb gazdaságpolitikai kihívás.

Az innovációs tárca közleménye szerint az innovációpolitika megújítása elengedhetetlen: új típusú intézkedésekre van szükség, amelyek a hazai KFI rendszer gyengeségeit orvosolni tudják. A kormány több forrásból, több kutatást szeretne, ezért a változás érdekében 2020-tól 32 milliárd forinttal növeli meg a KFI-re fordított állami forrásokat.

A hazai innovációpolitikának három fő kihívásnak kell megfelelnie a következő időszakban: el kell érni, hogy növekedjen az állami finanszírozású kutatóhelyek kutatási eredményeinek gyakorlati hasznosítása, hogy javuljon a hazai vállalkozások, elsősorban a kkv-k alacsony innovációs teljesítménye, és hogy erősödjön az együttműködés a KFI rendszer szereplői között - írja az ITM.

A közlemény szerint Magyarország gazdasági növekedésének előmozdítása érdekében az ITM a továbbiakban is az innováció iránti fogékonyságot és értékteremtési képességet javító, az erőforrások hatékonyabb felhasználását célzó, technológiai fejlődést előmozdító innovációs ökoszisztéma kialakítására törekszik.

HOZZÁSZÓLÁSOK