Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kórházak márciusban 2,8 milliárd forinttal növelték tartozásállományukat, s a harmadik havi növekedés már aligha írható az influenzajárvány számlájára. Az év első három hónapjában összesen 9,4 milliárd forinttal növelték lejárt adósságukat az intézmények, vagyis az első három hónapban újra a régi ütemben, átlagosan havi több mint 3 milliárd forinttal nőtt az adósság, igazolva több kórházvezető korábbi jóslatát, mely szerint is a tartozásállomány idén újratermelődhet az alacsony finanszírozás miatt.

Március végére milliárd forint fölötti tartozást csak a Honvédkórház és a Békés megyei központi kórház halmozott fel. A Honvédkórház másfél milliárdos tartozásállományából a márciusi növekmény 147 millió forintot tett ki, a Békés megyei kórház 1,084 milliárdos adósságából pedig csaknem 300 millió forintnyi a márciusi gyarapodás eredménye.

Közel az egymilliárdhoz

Közelít az egymilliárd forintos határhoz a Péterfy Sándor utcai kórház tartozása, itt azonban a 927 millió forintos állományból csak 55 milliónyi a márciusi plusz értéke. További két nagy kórház, az Egyesített Szent István és Szent László, valamint a Szent János kórház lépte át a 800 millió forintos határt, amelyhez a Bajcsy Zsilinszky kórház és a Jász-nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórház még csak közelít.

Százmillió forint feletti havi növekedést öt kórház jelentett, a már említetteken kívül a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház és a Somogy Megyei Kaposi Mór kórház.

Vannak prudens intézmények is

Nulla adóssággal tizenegy intézmény rendelkezik, nagyobbrészt szakkórházak és rehabilitációs intézetek. Az országos intézetek illetve az általános nagykórházak közül az Országos Onkológiai Intézetnek, a Nyírő Gyula kórháznak, a Markhot Ferenc kórháznak és a Markusovszky kórháznak sikerült ebbe a csoportba kerülnie.

Az elmúlt év végén 45 milliárd forintot kaptak a kórházak lejárt tartozásaik kifizetésére, az adósságkonszolidáció eredményeként 13 milliárdos kórházi adósságállománnyal zárult az év, amire már jó ideje nem volt példa. A múlt év utolsó hónapjaiban a tartozásállomány növekedése  egyébként is jelentősen lelassult, a korábban szokásos havi 3-4 milliárdos növekményről 1-2 milliárd forintra fékeződött a gyarapodás, sajtóhírek szerint azért, mert a korábbiaknál keményebb felszólítást kaptak a kórházigazgatók a nullszaldós költségvetés betartására.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az adósságállomány növekedés kapcsán korábban azt mondta, év végére 20 milliárdnál kisebb növekményre számít, s azt várja, hogy a hatékonyságnövelésre a kórházaknak kiosztott 15 milliárdos pályázati keret beruházásai a második félévtől megtakarítást hoznak a kórházi büdzsékben.