Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei kilencedik hónap végére már csaknem 39 milliárd forintra nőtt a kórházi adósságállomány. Csak a szeptemberi növekedés önmagában 4,3 milliárd forint volt, a havi átlagos gyarapodás pedig meghaladja a 2,8 milliárd forintot.

Így 2017 első kilenc hónapjában 25,5 milliárd forinttal duzzadt az adósságállomány, miközben Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár egész évre 20 milliárdos növekedést tartott volna elfogadhatónak.

A MÁK adataiból kiderült, a 4,3 milliárdos növekedésből 3,5 milliárd forint a 60 napon túli adósságokhoz adott hozzá, ezek aránya immár közelíti a teljes tartozásállomány felét (43,7 százalék), ami igazolja a szektorbeli feltételezést, miszerint az intézmények tartalékolnak a konszolidációra.

A kifizetetlen számlák összértéke szeptember végére nagyjából elérte azt szintet (40 milliárd forint), amely a piaci szereplőket már fájdalmasan érinti - kommentálta az adatokat lapunknak Rásky László, a beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A legnagyobb adósnak változatlanul a Honvédkórház számít, amely szeptemberben újabb 532 millió forinttal gyarapítva adósságát immár 3,8 milliárd forinttal tartozott beszállítóinak. További 9 intézményben haladta meg az egymilliárdot a tartozásállomány értéke.

A Péterfy Sándor utcai kórház szeptemberben újabb 268 milliónyi számlát hagyva kifizetetlenül 1,8 milliárdra növelte tartozásait, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórház és rendelőintézet pedig 190 milliós szeptemberi növekedéssel átlépte a 1,5 milliárdos határt.

A fekvőbeteg-ellátásban résztvevő egyetemek közül a Debreceni Egyetem 209 millióval csökkentve adósságát szeptember végére bő egymilliárd forinttal (1,043 milliárd forint) tartozott, a Szegedi Tudományegyetemen pedig 77 milliós csökkenés után, 1,493 milliárdra apadt az adósság értéke. A Pécsi Tudományegyetemen viszont a 318 milliós szeptember plusz 1,3 milliárdra emelte a tartozást.

A nagyobb adósok között változatlanul megtalálható a Békés megyei központi kórház 1,5 milliárd, az Egyesített Szent István Szent László kórház 1,34 milliárd és a Szent János kórház 1,3 milliárd forinttal.