Elkeserítő: a magyarok kétharmadának nincs elég tartaléka a váratlan kiadásokra

A Policy Agenda (PA) által készített kutatás azt mérte fel, hogy mit gondol a társadalom a váratlan kiadásokról, és mennyire van erre felkészülve.
Domokos László, 2018. május 23. szerda, 10:14
Fotó: Shutterstock

A magyar létminimum azt fejezi ki, hogy mekkora összegből tud megélni minimális szinten egy család, ha nincs váratlan kiadása. A váratlan kiadás pedig sokféle dolog miatt lehet, például akár egy háztartási gép nagyobb javítása, cseréje, vagy a munkából átmeneti kiesés miatti anyagi nehézség, vagy váratlan betegség.

A magyar létminimum havi összege 2016-ban egy fős háztartás esetén 88 619 forint volt. A családi átlagok pedig azt mutatják, hogy mekkora jövedelem szükséges egy háztartásnak ahhoz, hogy biztosíthassa tagjai számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény - a társadalom adott fejlettségi szintjén konvencionálisan megfelelőnek minősülő - szükségletek kielégítését. Ugyanakkor ez a bevételi szint nem nyújt lehetőséget arra, hogy belső átcsoportosításokkal, vagy ebből félrerakott megtakarításokkal legyen lehetősége tartalék képzésére, és váratlan kiadásainak finanszírozására.

Mekkora tartalék kellene

Az, hogy mekkora tartalék lenne kívánatos nyilvánvalóan háztartásonként eltérő. A Policy Agenda által készített friss kutatás eredményei szerint a háztartások szintjén a kisebb váratlan kiadások fedezetére nagyságrendileg átlagosan 300 ezer forintra lenne szükség (297,4 ezer forint). Azaz ekkora összegnek kellene rendelkezésre állnia ahhoz, hogy ne rendítse meg egy ilyen eset a családi költségvetést, ne kényszerüljön arra, hogy külső forráshoz kelljen nyúlnia.

Ezt befolyásolja az is, hogy mennyien élnek az adott családban. Az egy-két fős háztartásban ez az összeg 257 ezer forint, a három-négy fős esetében már 359 ezer forint. Érdekes módon az 5 fős, és ennél nagyobb háztartásoknál csökken ez az összeg 284 ezer forintra.

Településtípusok esetén is jelentős különbségek vannak. Míg a budapesti háztartások 334 ezer forintos kívánatos szintet jelöltek meg, addig a községekben ez lecsökken 257 ezer forintra. A majdnem 25%-os különbség önmagában nem magyarázható az árakkal, sokkal inkább egy anyagi-jóléti pozícióval van összefüggésben.

Ennél is nagyobb különbség van iskolai végzettség alapján. Azok a megkérdezettek, akik legfeljebb 8 általános iskolai végzettséggel rendelkeznek 176 ezer forintos kívánt tartalékot jelölnek meg, míg a diplomások 359 ezer forintot mondtak. Ugyanígy, ha nem is ekkor mértékben, de különbség van az aktív dolgozó (321 ezer forint) és a nyugdíjas (237 ezer) háztartások között.

Kinek van, kinek nincs?

Önmagában nem is az a legfontosabb, hogy egy háztartás mekkora "elvárt" tartalékot gondol elégségesnek, sokkal inkább az a kérdés, hogy ez rendelkezésre áll-e számára. Ebben a tekintetben szomorú képet fest a társadalom - írták a PA kutatói.

Mindössze a háztartások 34 százalék mondta azt, hogy van akkora megtakarításuk, ami elegendő a kisebb váratlan kiadások finanszírozására. Ez az arány a fővárosban élőknél 38, a községekben pedig 30 százalék. Az sem meglepő, hogy az egy-két fős háztartások 36, míg az öt vagy annál nagyobbaknak 24 százaléka mondta, hogy van akkor tartaléka, amelyet elvárt megtakarításként jónak tartana.

A magyar társadalomnak összességében mintegy kétharmada úgy érzi, hogy nincs anyagilag felkészülve, ha kisebb váratlan kiadást kellene finanszíroznia. Ez pedig alapvető probléma, mivel ez olyan kiszolgáltatottsági elem, amely növeli a társadalmi félelmeket. Könnyű belátni azt a további problémát, ha egy munkavállaló azt érzi, hogy nincs félretett pénze arra, hogy a munkából való átmeneti kiesését "finanszírozni" tudja, akkor akár önként lemond munkavállalói jogairól, csak el ne veszítse munkáját. Ugyanez az egzisztenciális kiszolgáltatottsági érzés az élet más területein is megjelenhet - vélik a kutatók.

Fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bakcsubakka, 2018.05.26 20:55

@terabit:
Seggnyalókkal nem szoktam vitatkozni,a szűk látókörű hülyékkel meg szóba se állok! Most kivételt tettem.
Ismerd meg mit jelent a gazdád illiberális elképzelése,az illiberális szó maga!
Ha véletlenül már tudni fogod,akkor nézz utána milyen az ideológiája annak,aki baloldalinak érzi magát. És utána húzd magadra a ...........a ...a nénikédet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cucika, 2018.05.24 06:04

Tehát ez azt jelenti, hogy a lakosság 2/3-ának messze nem éri el a KSH által kiadott átlagfizetést. 80-100 ezres jövedelemből nem lehet megtakarítani
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.05.23 21:33

@Luftschutzbunker_Zwei: nem. rád ruszkibuzi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.05.23 21:23

@terabit: "akikcsődbe vitték sz országot"

Szerencsére már nem vagyunk csődben, a gazdaság meg a forint hasít, a munkavállalók csak úgy özönlenek haza ebbe a Kánaánba, ugye egybites?

"szarházi ballibsik"

A sorostanítvány és sorosbérenc, izrael-seggnyaló gazdádra gondolsz, Móricka?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.05.23 20:57

@bakcsubakka: Ha már gondolkodás, ha a szarházi ballibsikre szavaznak, akkora nép rögtön bölccsé avanzsál, és azok által, akikcsődbe vitték sz országot lesz megtakarításuk...

Hát igen, a gondolkodás egyeseknek nagyon nem megy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html