Elkeserítő adatok a magyar munkahelyekről - így csalnak a cégek

A munkáltatók 81,7 százalékánál találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot az ellenőrök 2015-ben, a felügyelők összesen 116,29 millió forint értékben szabtak ki munkavédelmi bírságot, 476 esettel kapcsolatban - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának friss jelentésében.
MTI, 2016. február 15. hétfő, 17:07
Fotó: Napi.hu

Tavaly összesen 13 721 munkáltatónál végeztek munkavédelmi vizsgálatot. Az egészséget nem veszélyeztető és a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzése során 264 111 munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták, és az ellenőrzött dolgozók 65,7 százalékánál tapasztaltak rendellenességet. Ez 3,6 százalékponttal magasabb, mint az előző év azonos időszakában mért adat - derül ki a jelentésből.

A szabálytalan körülmények között foglalkoztatott munkavállalók 32,5 százalékának, több mint 56 ezer embernek súlyos szabálytalanságok mellett kellett dolgoznia.

Az ellenőrzések elsősorban a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a gépipar, az építőipar, a bányászat és az egészségügyi, szociális ellátás területére irányultak, ahol a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakoribb és súlyosabb is. Az összes intézkedés 58,8 százaléka munkavédelmi, 26,8 százaléka munkabiztonsági, 14,4 százaléka pedig munkaegészségügyi intézkedés volt.

A munkáltatói mulasztások 7,3 százaléka a nem megfelelő munkaeszközök biztosításából, 7,02 százaléka pedig a villamosbiztonsági hiányosságokból adódott. Intézkedniük kellett a felügyelőknek a munkavédelmi ismeretek hiánya miatt is, az összes eljárás 6,04 százaléka volt ilyen.

Tavaly a munkavédelmi hatóság 174 esetben szabott ki eljárási bírságot, összesen 10,046 millió forint értékben.

(Képünk illusztráció.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

makkmarci, 2016.02.16 02:29

@lomb:
Az az elkeserítő komikám, hogy nem tudsz felfogni, értelmezni egy cikket!
De nyugi, fidesznyiktől nem is vár el senki ilyesmit!
nem a "napi.hu dubajos" hanem a főnököd "Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának friss jelentésében" található.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.15 21:01

Lomb elvtárs a magyar cégek és munkahelyek nagy ismerője, ezért az ő véleménye kiemelten fontos mindanyniunk számára.

Olyannyira, hogy most már tudjuk: "a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának friss jelentés"-e nem más, mint "a külföldi médiában megjelenő, országunkat érintő negatív vélemény", amelyre "vadásznak", mint " a külföldi médiában megjelenő, országunkat érintő negatív vélemény...re".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.02.15 19:22

"Elkeserítő adatok a magyar munkahelyekről - így csalnak a cégek"

Elkeserítő? A napi.hu dubajos munkatársai mán megint eltalálták szarva közt a tőgyit!

Csak egy példa: Adott egy üzem, kb. 250 munkavállalót foglalkoztat. A raktárukban van egy kalapács, amelynek nincs "karbantartási naplója". Szabálytalanság, amely 250 főt érint. Ilyen a napi.hu dubajos munkatársai által felemlegetett "elkeserítő" helyzet, így "csalnak" a munkáltatók.

Az azonban tényleg elkeserítő, hogy a napi.hu dubajos munkatársai, akik vadásznak a külföldi médiában megjelenő, országunkat érintő negatív véleményekre, egy halvány utalást sem tettek - "gazdasági" hírportál státuszuk ellenére - a londoni elemzők "sérülékenység vizsgálatáról".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html