Elkeserítő hírek a magyar kórházakból - ez már mindenkinek fáj

Szeptember végére újabb 4,3 milliárd forinttal növekedve, csaknem 39 milliárd forintra duzzadt a magyar kórházak adósságállománya - derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból.
Szepesi Anita, 2017. október 22. vasárnap, 11:05
Fotó: Napi.hu

Az idei kilencedik hónap végére már csaknem 39 milliárd forintra nőtt a kórházi adósságállomány. Csak a szeptemberi növekedés önmagában 4,3 milliárd forint volt, a havi átlagos gyarapodás pedig meghaladja a 2,8 milliárd forintot.

Így 2017 első kilenc hónapjában 25,5 milliárd forinttal duzzadt az adósságállomány, miközben Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár egész évre 20 milliárdos növekedést tartott volna elfogadhatónak.

A MÁK adataiból kiderült, a 4,3 milliárdos növekedésből 3,5 milliárd forint a 60 napon túli adósságokhoz adott hozzá, ezek aránya immár közelíti a teljes tartozásállomány felét (43,7 százalék), ami igazolja a szektorbeli feltételezést, miszerint az intézmények tartalékolnak a konszolidációra.

A kifizetetlen számlák összértéke szeptember végére nagyjából elérte azt szintet (40 milliárd forint), amely a piaci szereplőket már fájdalmasan érinti - kommentálta az adatokat lapunknak Rásky László, a beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A legnagyobb adósnak változatlanul a Honvédkórház számít, amely szeptemberben újabb 532 millió forinttal gyarapítva adósságát immár 3,8 milliárd forinttal tartozott beszállítóinak. További 9 intézményben haladta meg az egymilliárdot a tartozásállomány értéke.

A Péterfy Sándor utcai kórház szeptemberben újabb 268 milliónyi számlát hagyva kifizetetlenül 1,8 milliárdra növelte tartozásait, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórház és rendelőintézet pedig 190 milliós szeptemberi növekedéssel átlépte a 1,5 milliárdos határt.

A fekvőbeteg-ellátásban résztvevő egyetemek közül a Debreceni Egyetem 209 millióval csökkentve adósságát szeptember végére bő egymilliárd forinttal (1,043 milliárd forint) tartozott, a Szegedi Tudományegyetemen pedig 77 milliós csökkenés után, 1,493 milliárdra apadt az adósság értéke. A Pécsi Tudományegyetemen viszont a 318 milliós szeptember plusz 1,3 milliárdra emelte a tartozást.

A nagyobb adósok között változatlanul megtalálható a Békés megyei központi kórház 1,5 milliárd, az Egyesített Szent István Szent László kórház 1,34 milliárd és a Szent János kórház 1,3 milliárd forinttal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2017.10.22 18:11

@krax+:
Hát persze, mert nem rettegnek eléggé, és tudják, hogy hazug maszlaggal etetik őket.
Na nem már aki elhagyja a nemzeti színbe csomagolt tömény nacionalista hazugságokkal átitatott földet az nem jó magyar. Csak valahol Erdélyben, egy eldugott falu nénikéje, aki és akik helyett fideszes ügynökök szavazhatnak a valóságban. A tömény csalás lehetősége a szemünk előtt....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax+, 2017.10.22 17:17

@zana: ""Ezek az emberek 1 percet sem dolgoztak Magyarországon és nyugdíjat kapnak a Magyar Államtól. Az itt élők adójából fizetve. Felháborító !"

Valóban felháborító, hogy olyan beetett Magyarok befolyásolják jó eséllyel a választásokat, akár levélben leadott szavazatokkal is, akik sem közigazgatásilag, sem adózás szempontjából nem köthetőek az országhoz! Viszont azokat Magyar embereket, akik kényszerből külföldön vállalnak munkát, szinte kizárják a szavazásból, és ez talán még felháborítóbb!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2017.10.22 17:04

@Darabont1453:
"Ezek az emberek 1 percet sem dolgoztak Magyarországon és nyugdíjat kapnak a Magyar Államtól. Az itt élők adójából fizetve. Felháborító !"
Mit számít ez Orbánnak? Semmit. Csak a hatalom meg a milliárdok a zsebekbe, hülye emberek meg csápolnak neki, nacionalista hályoggal a szemükön!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.10.22 15:19

@mandokilaci:
magyarorszagon jo esellyel sose lesz holland szinvonal. de egy kozepes meretu fejlodo orszag egeszsegugyi szintjet az altalam javasolt osszeggel el lehetne erni. elsosorban a penz hianyzik a rendszerbol, masodsorban a hatekonysaga rossz. muszaj lenne tobbet kolteni, ha tetszik, ha nem. a valasztasokon en ezt fontos kerdesnek vennem az oktatassal egyutt. persze a fidesz droidokat nem zavarja egyik sem, de a nem fideszt valasztok jo lenne, ha komolyan eldontenek, hogy hova adjak a voksukat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2017.10.22 15:07

@mandokilaci: Egyetértünk. Én csak arra céloztam, hogy ha az ország pénzét olyasmire költenék aminek van értelme akkor nem lenne ekkora a baj az egészségügyben, főleg, hogy ömlik az eu-s pénz az országba, csak épen baromságokra megy el egy nagy része. A fekete gazdaságból be nem folyó kb. éves 1.000 milliárdnyi adóbevétel kiesésről nem is beszélve, ennek egy részét be lehetne hajtani ha nagyon akarnák.
Hollandiával példálózhatunk, csak az a baj, hogy nálunk a fizetések sem olyanok, tehát a 200.000 Ft-os és hasonló havi magánbiztosítások irreálisak, főleg ezért a gyenge szolgáltatásért, ami itt van..

Ami a nem Magyarországon élő és adózó állampolgárokat illeti teljesen egyetértek, aki nem itt él és nem járul hozzá az ország építéséhez, nem itt adózik annak ne legyen szavazati joga. Költözzön ide és viselje a szavazatának a következményeit. Ráadásul több tízezer ukrán állampolgárnak fizet Magyarország nyugdíjat egy olyan szerződés alapján amit még a Szovjetunióval kötöttünk kölcsönösségi alapon. Ez a szerződés nincs és nem is lesz felmondva, mert ezeknek az embereknek egy része azóta kettős állampolgár lett és kell a szavazatuk. Ezek az emberek 1 percet sem dolgoztak Magyarországon és nyugdíjat kapnak a Magyar Államtól. Az itt élők adójából fizetve. Felháborító !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html