Felforgatná az egészségügyet Kásler

Tíz elemes "haditervvel" készül a lakosság egészségi állapotának javítására Kásler Miklós humán miniszter. A régóta aktuális beavatkozás durva becslések szerint 1000-1500 milliárdnyi közpénzt igényel - értesült a Népszava.
Szepesi Anita, 2019. február 28. csütörtök, 07:31
Fotó: Shutterstock

Komplex, szinte a tejes egészségügyi ellátórendszert felforgató, becslések szerint 1000-1500 milliárdot felemésztő csomaggal készül a kormány elé Kásler Miklós humán miniszter.  Az összeg nagyságát jól érzékelteti, hogy ennyi pénzt költ egy év alatt összesen az egészségbiztosító a rendszer működtetésére, azaz gyógyszertámogatásra, valamint az alap-, szak- és kórházi ellátásra - olvasható a lapban.

Kásler tervei két legnagyobb pénzfaló tétele a teljes fővárosi ellátást átalakító, a szuperkórházak építését is magába foglaló Egészséges Budapestért Program, valamint a Semmelweis Egyetem fejlesztése. Foglalkozik az öt nagy népbetegség kezelésével, a daganatos-, a keringési- és a mozgásszervi betegségben szenvedő, a gyermekgyógyászati, továbbá a pszichiátriai páciensek gyógyításával foglalkozó országos intézetek fejlesztésével.

Az alap-, és sürgősségi ellátás modernizálása,  a prevenciós feladatokat összefogó Nemzeti Népegészségügyi Szakpolitikai Program is csomag része, rosszul állunk ugyanis a megelőzhető halálozásokat illetően, a a dokumentum is megállapítja: becslések szerint 2017-ben "a legjobb időben történő beavatkozással" 24 ezer haláleset megelőzhető lett volna.

A Népszava úgy tudja, a Századvég felmérte a kormány egészségpolitikájával való elégedettséget a Fidesz támogatóinak körében, amelyből kiderült, hogy az öt fokozatú skálán a megkérdezettek fele egyes-kettesre, 30 százalékuk közepesre értékelte azt. Az elemzést készítők szerint ez kockázatot jelent a Fidesz számára az őszi önkormányzati választások szempontjából.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kukac@kukac.eu, 2019.02.28 09:41

Már kevés az idő. Ígéretekkel nem lehet a zembereket meggyőzni. Ráadásul a pénz nagyobbik felét ellopják...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html