Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar nukleáris hatóság honlapján közölte, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. határidőre benyújtotta a dokumentumot, amelynek elkészítését 2011 decemberében írta elő számára az OAH a felülvizsgálat során feltárt eltérések kezelése és a szükségessé váló további elemzések végrehajtása érdekében.

Az OAH az ellenőrzési eljárás keretében értékeli a javító intézkedéseket, valamint az előzetes ütemezés megfelelőségét.

Az Európai Unió a felülvizsgálatban részt vett tagországaitól elvárja, hogy az intézkedések végrehajtására, ellenőrzésére és követésére vonatkozóan a cselekvési tervet 2012. december 31-ig elkészítse. AZ OAH tájékoztatása szerint, az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (European Nuclear Safety Regulators Group - ENSREG) jelenleg is dolgozik az egységes megközelítést biztosító alapelveken.

A tájékoztatás szerint a fukusimai atomerőműben a 2011. március 11-i földrengés és szökőár hatására kialakult súlyos baleset tanulságait lényegében az összes, atomerőművet üzemeltető ország és vállalat értékelte annak érdekében, hogy meghatározzák azokat a lehetőségeket, amelyekkel az atomerőművek nukleáris biztonsági szintjét növelhetik.

Az Európai Bizottság és tanácsadó testülete, az ENSERG, az Európai Unió Tanácsának felkérésére meghatározta a kockázati és biztonsági értékelés tartalmát és módszereit. A CBF végrehajtásáról készült hatósági jelentés kizárólag nukleáris biztonsági kérdésekre tér ki.

Az Országos Atomenergia Hivatal 2011-ben elvégezte a biztonsági felülvizsgálatot, és december végén megküldte az erről szóló jelentését az Európai Bizottságnak. Az Európai Unió szakértői a 2012 tavaszán tartott kölcsönös nemzetközi felülvizsgálat során megállapították, hogy a magyar felülvizsgálat és az arról készült jelentés kellően alapos, a nemzetközi felülvizsgálat során nem tártak fel olyan biztonságnövelési lehetőséget, amelyet a hazai szakemberek ne vettek volna figyelembe, az elhatározott intézkedéseket pedig megfelelőnek tartották. Ugyanakkor felhívták a magyar hatóság figyelmét, hogy szorosan kövesse nyomon az elhatározott intézkedések végrehajtását, és biztosítsa, hogy a tervezett átalakítások elérjék a kívánt hatást.

Az OAH közleménye hangsúlyozza: a nemzetközi felülvizsgálat során pozitívan értékelték a magyar CBF jelentésben leírt eredményeket és a felülvizsgálat során adott válaszokat. A felülvizsgálók nagyra értékelték a magyar fél részéről tapasztalt nyitottságot és együttműködő készséget - teszi a közlemény.