Elkezdődött a Tisza-tó téli vízszintre apasztása

Elkezdődött a Tisza-tó téli vízszintjének beállítása; a november végéig tartó művelet során több tízmillió köbméter vizet engednek le a 124 négyzetkilométer vízfelületű tározóból - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) kiskörei szakaszmérnöke kedden az MTI-vel.
MTI-Eco, 2015. november 3. kedd, 19:21
Fotó: Napi.hu

Fejes Lőrinc elmondta: a vízszint csökkentésére minden ősszel azért van szükség, hogy elhárítsák a téli időjárásból fakadó veszélyeket, megakadályozzák a tavon kialakuló jégtakaró partrombolását.

A művelet során először a 730 centiméter körüli induló nyári vízszintet november 20-ig fokozatosan 590-595 centiméterre csökkentik. Ezt az értéket 2-3 napig tartják fenn, majd a vízállást fokozatos, napi 5 centiméteres duzzasztással emelik a magasabb, 620 centiméter körüli téli szintre.

Fejes Lőrinc elmondta: az első lépcsőben végrehajtott nagyobb mértékű vízszintcsökkentés a sekélyebb részekről is a mélyebb vizekbe kényszeríti a tározó halállományát, ahol már az esetleges vastag jégtakaró vagy oxigénhiány sem jelent veszélyt a számukra.

A tavaszi vízszintemelés várható időpontja március közepe-vége.

HOZZÁSZÓLÁSOK