Jöhet a gigantikus csomag, elköltik az éves magyar GDP ötszörösét

Célegyenesbe került az Egyesült Államok történetének második legnagyobb élénkítő csomagja. 900 milliárd dollárról, a magyar GDP több mint öszöröséről van szó.
Csernátony Csaba, 2020. december 21. hétfő, 07:33
Fotó: Getty Images

Az amerikai kongresszus megállapodott vasárnap a koronavírus-válság ellensúlyozására hivatott gazdaságösztönző csomagban, és még egy nappal meghosszabbította a kormányzati intézmények finanszírozását, hogy hétfőn szavazhasson a csomagról.

Összértéke 900 milliárd dollár, ami a dollárban számolt tavaly magyar GDP öt és félszerese, forintban számolva pedig 263 billió forint. Ez a járvány megjelenése óta a második amerikai gazdaságélénkítő csomag, egyúttal a második legnagyobb az Egyesült Államok történetében - írja az MTI.

Az első csomagot, amely 2300 milliárd dollár értékű volt, márciusban hagyták jóvá, de egyrészt ez a keret néhány héten belül elfogyott volna, másrészt sok szektor alkalmazottai kimaradtak belőle, amit a mostaniban igyekeztek pótolni. A vasárnapi megállapodással biztosított a csomag megszavazása, és Donald Trump elnök is alá fogja írni, mert támogatja a Fehér Ház szóvivője szerint.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK