Ellehetetleníti a kormány a pedagógussztrájkot

Több fronton támadja az oktatási kormányzat a pedagógussztrájkot. Egy ma zárószavazásra kerülő törvényjavaslat és a szaktárca valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közötti levélváltás is ezt bizonyítja.
Tóth Kata, 2013. április 15. hétfő, 16:25
Fotó: Napi.hu

Az esetleg még sztrájkra készülő pedagógusokat is eltántoríthatja a munkabeszüntetéstől az a törvénymódosító javaslat, amelyet pénteken Michl József, KDNP-s képviselő nyújtott be a parlamentnek, és várhatóan ma általános vita keretében lezárhatják. A módosítás bevezetné a kötelező "minimális ellátási szintet", amely szakértők szerint sztrájk idején a még elégséges szolgáltatásra is vonatkozna. Így garantálni kell a gyermekek, tanulók (beleértve a sajátos nevelési igényűeket is) felügyeletét és étkeztetését. Az iskolavezető - a fenntartó egyetértésével - engedélyezheti az adott tanítási vagy foglalkozási napra eső tanítási órák és egyéb foglalkozások elmaradását, ha az intézmény tanári karának legalább fele kiesik a munkából - fogalmaz a javaslat. Több szakértő szerint ez a módosítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által eszközölt újabb időhúzás, miközben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) azzal kecsegtetik, hogy újraindulhatnak a tárgyalások a heti 32 órás munkarend 26 órára csökkentéséről. (Utóbbi már "csak" 22 ezer pedagógus elbocsátásával járna). Az időhúzás azért is rossz az esetleg sztrájkoló tanároknak, mert így az érettségiig elhúzódhat a készültség, a kormány viszont arra számít, hogy a vizsgák miatt, a PDSZ eláll a munkabeszüntetéstől vagy elhalasztja azt. A módosító elfogadása után arra sem lehet majd hivatkozni, hogy nem tisztázottak a sztrájk ideje alatt biztosítandó elégséges szolgáltatások. (A tanároknak viszont nem éri meg sztrájkolni, ha kollégáik fele így is, úgy is ellátja a napi teendőket.)

A kormányzat ráadásul több fronton "támad". Nemcsak a törvénymódosítással, hanem a már folyamatban lévő kétoldalú tárgyalásokon is. A Napi Gazdaság birtokába jutott jegyzőkönyvek is azt bizonyítják, hogy a tárca arra törekszik, hogy a PDSZ semmilyen körülmények között nem sztrájkolhasson. A PDSZ és a minisztérium között április eleji egyeztetéseket elhúzódó levélváltás követte arról, hogy az első megbeszélés után Mendrey László PDSZ-elnök "tévedésből" olyan dokumentumot írt alá, amely a sztrájkfelhívás visszavonását jelölte meg a tárgyalások folytatásának feltételeként. A budapesti választmánynak szóló körlevél szerint "a PDSZ elnöke és a jelen lévő Liga Szakszervezet vezetője, Gaskó István sem vette észre, hogy a leírt szövegben a sztrájk visszavonása szerepel a sztrájk felfüggesztése helyett". A tárca részéről Thaisz Miklós, az Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet politikai tanácsadója Mendreynek írt válaszában azt hangsúlyozta, hogy a PDSZ elállt a munkabeszüntetéstől, a sztrájkfelhívást "visszavonta". Információink szerint azonban Mendrey a PDSZ-t fenyegető szakadás miatt ragaszkodik a felhívás életben tartásához.Thaisz azonban egy második levélben világossá tette, csak a tárgyalások idejére szóló sztrájkfelhívás visszavonása esetén hajlandó folytatni az EMMI a megbeszéléseket a PDSZ-szel az új munkarendről. A labda egyelőre az államtitkárságnál pattog.

HOZZÁSZÓLÁSOK