Ellenállás: a Színművészeti dolgozói is csatlakoznak a diákokhoz

Az innovációs miniszter által kijelölt új kuratórium leváltását és az egyetem autonómiájának biztosítását követelik a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói, az intézmény dolgozói pedig sztrájkot helyeztek kilátásba, követeléseiket elküldték a kormányhoz.
Domokos Erika, 2020. szeptember 10. csütörtök, 19:50
Fotó: Napi.hu / Dombóvári Judit - A kép illusztráció.

A Színház-és Filmművészeti Egyetem épületét elfoglaló hallgatók levélben juttatták el követeléseiket csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztériumba - írja az SZFE sajtótájékoztatójára hivatkozva MTI.

Többek azt kérik Palkovics László minisztertől, hogy szólítsa fel lemondásra az egyetemet szeptember 1-jétől fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumát. Továbbá követelik az oktatási és szervezeti autonómia biztosítását, a szenátus jogköreinek visszaállítását, az egyetem autonómiáját korábban védő garanciák teljességét, különben nem adottak az oktatás megkezdésének a feltételei.

Az egyetem közössége a minisztérium által kinevezett kuratórium tevékenységét nem fogadja el, azt illegitimnek tekinti.

Az SZFE dolgozói csatlakoznak a diákokhoz

Az SZFE dolgozóinak képviselője a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a munkavállalók érdekeit is sértik az új alapítványi fenntartó által "rájuk erőltetett" dokumentumai - az alapító okirat, a szervezeti és működési szabályzat -, a sztrájk eszközével csatlakoznak az autonómiáért folytatott küzdelemhez. Eredménytelen tárgyalások esetén legkésőbb szeptember 21-étől határozatlan időre sztrájkba kezdenek - írta az MTI.

A dolgozók szeptember 9-én benyújtották sztrájkköveteléseiket a kormányhoz. "Az új alapítványi fenntartó által ránk erőltetett Alapító okirat és SZMSZ olyan mértékben sérti egyetemünk autonómiáját, hogy ez előbb vezetőségünk és szenátusunk lemondását eredményezte, majd bátor hallgatóink tiltakozásul elfoglalták az egyetemet. Mivel a fenti alapdokumentumok a munkavállalók érdekeit is sértik, az SZFE dolgozói a sztrájk eszközével csatlakoznak az autonómiáért folytatott küzdelemhez" - olvasható a közleményben.

Az egyetemi dolgozók követelik, hogy

  • garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
  • Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
  • Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
  • Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
  • Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!

A kormánnyal folytatandó tárgyalásokra ötfős sztrájkbizottságot delegálnak. A sztrájkhoz csatlakozók száma bővül, az első napon 85-en csatlakoztak.

Az alapítvány kuratóriuma közben újra felszólította az SZFE felmondási idejét töltő vezetését, hogy végezze a munkáját és haladéktalanul kezdje meg az egyetemen az oktatást - írta az MTI.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Remete53, 2020.09.10 21:18

@Fricibacsi3: Ez olyan, mint mikor a cigány sztrájkol és nem megy a segílyért!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2020.09.10 20:59

Látszik hogy a büdös életben nem volt még normális munkahelyük... Ja, demokratikusan megválasztott főnökök, a finanszírozó meg fizessen és fogja be a pofáját :D :D :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2020.09.10 20:54

EZEK NAGYON HÜLYÉK
1. ELFOGLALTÁK AHOVA CSAK ŐK JÁRNAK.
2. ŐRSÉGET ÁLLNAK AHOVÁ SENKI NEM AKAR BEMENNI.
3. SZTRÁJKOLNAK MEM TUDNI KI ELLEN ÉS CSAK MAGUKAT KÁROSÍTJÁK
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html