Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Sneider Tamás pártelnök elmondta: "változás nem történt a Jobbik gondolkodásában", csupán az aktuális helyzethez szabott, a következő évek feladatait, céljait és identitását összegző dokumentum született.

A politikus azt emelte ki: legnagyobb taglétszámú és legtöbb szervezettel rendelkező ellenzéki pártként nagy a felelősségük abban, mit képviselnek a kétharmados kormánytöbbséggel szemben egy olyan rendszerben, "amely egyre inkább diktatórikus, egyre inkább lenézi a magyar embereket, egyre inkább korrupt". Lassan attól kell félnünk, hogy a magyar nevet szinonim fogalommá fogják tenni a lopással és a tolvajlással az egész világban, és ilyen szégyenben kell élnie a magyarságnak - fogalmazott, hozzátéve, mindent meg kell tenni, hogy ez ne történhessen meg. Mint mondta, elsősorban nem a súlytalanná tett parlament falai között kívánják megvalósítani az ellenállást.

A fontos teendők között említette a demográfiai trendek megfordítását, a szerintük a Gyurcsány-kormány időszakánál is sebezhetőbb gazdaság megmentését, a szolgalelkűség uralta ország morális helyzetének javítását. Egy büszke, öntudatos magyar nemzetet szeretnénk látni - jelentette ki a Jobbik elnöke, ezt nevezve kiáltványuk talán legfontosabb részének.

A nemzeti ellenállás pártja

Sneider Tamás jelezte: a Jobbik - múltjából fakadóan - keresztény nemzeti pártként határozza meg önmagát a most elfogadott kiáltványban. A párt parlamenti képviselőcsoportját vezető Gyöngyösi Márton arról beszélt, a kongresszus megmutatta, hogy a Jobbik egységes, stabil és növekedő párt, amely "tudja, hogy honnan jött, tudja, hogy hová tart és céljai vannak".

A delegált küldöttek 85 százaléka vett részt a tanácskozáson - tette hozzá. A kongresszus egyhangú szavazással fogadta el A nemzeti ellenállás kiáltványa című dokumentumot, ezzel is mutatva, hogy a párt teljes egységben sorakozik fel komoly céljai megvalósítására. Mint mondta, a Jobbik a nemzeti együttműködés rendszerével szemben határozza meg magát, "mindenkinek, aki kormányváltást, rendszerváltást szeretne ma elérni Magyarországon, annak legyen hiteles alternatívája".

Három üzenet az EP-választásra

Az ellenzéki politikus jelezte: a Jobbik hamarosan bemutatandó európai parlamenti választási programjának három központi üzenete lesz. Ezek egyikeként a külső veszéllyel, vagyis a migrációval szembeni küzdelmet nevezte, másodikként az olyan szociális problémákat, mint például az elszegényedés vagy az elvándorlás, a harmadikként pedig az az autonómiát említette, amely a határon túli magyarság szülőföldön megmaradásának garanciája lehet.

Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője egy kérdésre - pontosabb adatokat később ígérve - azt közölte, taglétszámuk "érdemben nem változott" az elmúlt egy év során, arról nem tudott pontos adatokkal szolgálni, hogy a tanácskozás ötszáz résztvevője közül hányan voltak küldöttek, hányan vendégek.

A szövetségi politikájukkal kapcsolatos kérdésre válaszolva azt közölte, ez a kérdés most nincsen napirenden, de "olyan pártokkal nagyon nehéz bármilyen szinten együttműködni, amelyek az elmúlt évtizedekben részt vettek Magyarország kifosztásában", egyaránt ebbe a politikusi körbe sorolva Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktort. Közlése szerint az LMP-vel való kapcsolat a kongresszuson nem került szóba és tudomása szerint arról a prátelnökség sem döntött.

Képünk forrása: MTI Fotó/Bruzák Noémi