A lapot a Nemzetgazdasági Minisztérium arról tájékoztatta, hogy az új közpénzügyi felügyelet a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők, az okleveles adószakértők és a könyvvizsgálók tevékenységét tekintheti át. Kezdetben szakmai előírásokat, az egyes hivatásrendek működését meghatározó szabályokat szövegezne meg, később az ellenőrzés és a szankció kiszabásának lehetőségét is megkapná.

Az NGM közlése szerint az állam számos követelményt támaszt a gazdaság szereplőivel szemben, ezért gondoskodnia kell arról, hogy a legális működésre törekvő vállalkozások csakis megfelelő szakmai nívón tevékenykedő és ellenőrzött szolgáltatók közül választhassanak. A megbízható könyvelőknek, adótanácsadók lesznek a folyamat nyertesei, hiszen a közfelügyelet kiszűri a kontárokat a piacról.

A regisztrált könyvviteli szolgáltatást végzők tábora jelenleg 55 ezer tagot számlál. Az érintetteknek évente továbbképzésen kell részt venniük, ha valamely szereplő ezt elmulasztja, törlik a nyilvántartásból. Az elmúlt négy évben legalább 18 ezren jártak így, őket idén újabb 2500-3000 érintett követheti, miközben a továbbképzés elvégzése után bárki visszakerülhet a regiszterbe.

A közfelügyelet megerősítésére előkészített koncepció kialakítása a szakmai szervezetek bevonásával folyik.