A lakossági befektetők vásárlásai tovább növelték a befektetési alapok vagyonát októberben, miközben az intézményi befektetőknél a visszaváltások voltak túlsúlyban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) csütörtökön az MTI-vel.

A Bamosz-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 93 milliárd forinttal, 2,1 százalékkal gyarapodott októberben, a hónap végén 4433 milliárd forintot tett ki.

A szövetség közleménye kiemeli, hogy az év első tíz hónapjában három alapkategóriánál - a kötvény-, a vegyes és az abszolút hozamú alapoknál - megduplázódott a kezelt vagyon az elmúlt év végéhez képest. Hozzáteszik, ez azt jelzi, hogy a befektetők érdeklődése néhány népszerű alapkategóriára koncentrálódik.

Októberben összességében 73 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, ezen belül a legtöbb tőke elsősorban a pénzpiaci alapokhoz, másodsorban a tőkevédett alapokhoz áramlott, de továbbra is népszerűek voltak a kötvényalapok.

A kezelt vagyon a zártkörű alapok kivételével minden egyes kategóriánál növekedett, bár eltérő mértékben. A tőkekiáramlás a zártkörű alapoknál jelentősebb volt, de a részvényalapok egyenlege is negatív.

A pénzpiaci alapokon belül elsősorban a dollár- és euróövezeti alapokba áramlott a friss tőke, míg a hazai likviditási alapokból 15,8 milliárd forintot vontak ki a befektetők, a havi nettó értékesítés így összességében 41,3 milliárd forint volt. A pénzpiaci alapok vagyona a hozamokkal együtt 2,9 százalékkal nőtt októberben, 1581 milliárd forintot ért el a hónap végén.

A tőkevédett alapokba jelentős tőke, több mint 20 milliárd forint érkezett. A kategória nettó eszközértéke 4,7 százalékkal 506 milliárd forintra növekedett.

A kötvényalapok továbbra is népszerűek, bár a növekedés dinamizmusa lassult. Ezekbe az alapokba októberben 18,1 milliárd forint friss tőke áramlott, vagyonuk 3 százalékkal 800 milliárd forintra gyarapodott.

A részvényalapokból több mint 6,5 milliárd forint tőke távozott, amit ugyanakkor a hozamok ellensúlyozni tudtak. Összességében a részvényalapok vagyona 0,1 százalékkal növekedett, 243 milliárd forint volt a hónap végén.

A vegyes - kötvény és részvényt is tartalmazó - alapokba 12 milliárd forintnyi tőke érkezett, a hozamokkal együtt a vagyon 5,6 százalékkal nőtt, megközelítette a 290 milliárd forintot.

Az abszolút hozamú alapoknál a már megszokottá vált kimagasló eszköznövekedés látszott októberben is: a tőkebeáramlás 12 milliárdot tett ki, a kategória vagyona a hozamokkal együtt 3,3 százalékkal nőtt 416,5 milliárd forintra.

A hosszú ideig mellőzött nyilvános ingatlanalapoknál az elmúlt negyedévben már az értékesítés dominált. A friss tőke októberben 5,8 milliárd forintot tett ki, a tőkebeáramlás és a hozam együttesen 1,6 százalékkal 414 milliárd forintra növelte a vagyont.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál októberben 31 milliárd forintot meghaladó tőkekivonás volt tapasztalható, ennek 94 százaléka a részvényalapokból távozott. A vagyon több mint 18 százalékkal 156 milliárd forintra csökkent.