Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hét elején az Orbán-kormány egy korábbi államtitkárának nyilatkozata alapján több ellenzéki párt képviselője az esetleg kiéleződő orosz - ukrán vita kapcsán a gázellátás biztonságáról, az itthoni tartalékok szűkösségéről beszélt.

Állami kompetenciának tartja a gázellátás biztonságának szavatolását a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorának másik vendége, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdálkodási Intézetének igazgatója pedig az európai gázfogyasztók ellátásának megrendüléséről beszélt.

Aszódi Attila a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója úgy fogalmazott: furcsa helyzet alakult ki. Ugyanis a mindenkori kormányok feladata az, hogy az ellátás-biztonságot szavatolják, míg az egyes erőművekről zömében beruházok, befektetők, illetve üzemeltetők hozzák meg a döntéseket. Ezt az ellentmondást a szakértő szerint a jelenlegi modellben nagyon nehéz feloldani. Aszódi Attila szerint, mindenképpen nagyon komoly odafigyelésre van szükség az összes ország kormányzata részéről. Emellett áttekinthető, jól irányzott energiapolitikát kell kialakítani, mert e nélkül az állam nem fogja tudni szavatolni azt a feladatát, hogy az ellátás - biztonságot biztosítsa.

Kaderják Péter a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdálkodási Intézetének igazgatója a gáz árának alakulását tartotta az egyik legfontosabb kérdésnek.

Az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: senki nem számít arra Európában, hogy a lakosság vagy az ipar fog több gázt fogyasztani. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a gázfogyasztás-növekedését még mindig a gázerőművi szektor okozza. "Ha ez a szektor bajba kerül, felszámolják, áttelepítik Amerikába, mert ott olcsó a gáz, ennek hosszú távon az oroszok, a norvégok, meg az összes gáz-értékesítő ugyanúgy a kárát fogja látni, mint az európai fogyasztó, akinek az ellátás-biztonsága megrendül" - hangsúlyozta a szakértő.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerdai közleménye szerint Magyarországnak van a baumgarteni régión belül a legnagyobb - 2,8 milliárd köbméter - betárolt földgázkészlete, ami szükség esetén több mint 40 napra elegendő az ország igényeinek kielégítésére. A fűtési időszakban pedig heti gyakorisággal előrejelzést készítenek majd az ukrán határ felől érkező földgázszállítások nem várt kiesése, illetve a szélsőséges időjárási körülmények esetére is.

Az Aréna teljes műsorát meghallgathatja, ha ide kattint.