A Napi Gazdaság cikke

Véleményéből leszűrhető, hogy a hazai valuta elmúlt időszakban tapasztalt túlzott volatilitása miatt a jegybank szünetet tarthat a kamatvágásban (legközelebb február 23-án tart kamatdöntő ülést a tanács). Hosszú távon azonban, a finanszírozási igény mérsékeltebbé válásával, a forint is stabilizálódhat.

Nem Bihari Péter az első, aki a monetáris hatóságból szóvá tette a testület aggodalmait. Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kedden arról beszélt, hogy ha az árfolyamban tartósan kedvezőtlen irányú elmozdulás következik be, az a bankok devizahitel-portfólióján keresztül erősíti a pénzügyi stabilitási kockázatokat. A reálgazdasági és az inflációs kilátások nem indokolnának ilyen magas kamatszintet, azonban a pénzügyi stabilitásra a mostani érzékeny piaci hangulatban fokozottan ügyelni kell.


Előtérbe kerülhet a stabilitás

Ez azonban önmagában még nem jelenti az irányadó kamat jelenlegi, 9,5 százalékos tartását. Az e hét eleji, nem kamatmeghatározó MT-ülést követő nyilatkozatok a tanácson belüli komoly vitáról tanúskodnak. Bihari szerint a mérleg nyelvét minimális változások is elmozdíthatják bármelyik irányba, de Karvalits Ferenc sem jósolt biztos tartást. Ugyanakkor az alelnök sem mondott annál többet, mint hogy a forint kurzusának utóbbi hetekben megnövekedett volatilitása aggodalomra adhat okot egyes tagoknál. Az üzenetek így csak másodsorban vonatkoznak a kamatra, fontosabb ennél, hogy az MNB nem fordít hátat a forintnak.

A következő MT-ülésen valószínűleg a stabilitási kockázatokra érzékenyebb s így a kamatot szinten tartani kívánó tagok száma lehet relatív többségben - véli Samu János, a Concorde szakértője. A döntés azonban kényesebb lesz, mint korábban: a legfrissebb inflációs jelentést két nappal később publikálják, s az új prognózisban az MNB szakértői várhatóan az infláció csökkenését jelzik majd előre. Ez elvileg egy kamatvágásnak ágyazná meg a terepet, így ha mégis a tartás mellett döntene az MT, annak a szokásosnál jóval erősebb hatása lehet - tette hozzá Samu János.

A Magyar Nemzeti Bank elbocsátja dolgozóinak 14 százalékát, a 91 fős létszámcsökkentés egy 2008 elején indított hatékonyságjavító program része, amellyel a jegybank évi 1,7 milliárd forintot takarít meg. Az elbocsátások egyszeri költsége 111 millió forint.