Elmaradt a döntés Magyarországról - mit szólnak a szakértők?

Nem okozott meglepetést az MTI által megkérdezett elemzőknek, hogy bár péntekre tűzte ki Magyarország "Baa3" szintű, befektetési ajánlású, stabil kilátással nyilvántartott államadós-besorolásának felülvizsgálati időpontját a Moody's Investors Service, a nemzetközi hitelminősítő azonban most nem frissítette a magyar adósminősítést, sem annak kilátását.
Dzindzisz Sztefan, 2018. június 2. szombat, 10:09
Fotó: Pixabay

Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a Moody's még kivár, pedig legalább a kilátás javítása indokolt lett volna a részéről, hiszen a másik két nagy hitelminősítővel szemben még nem hozta meg ezt a döntést. A szakember rámutatott: valószínű, hogy a hitelminősítő az őszi felülvizsgálata során fogja javítani a magyar adósbesorolás kilátását, de az is lehet, hogy ezt átugorva egyből a felminősítésről határoz.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szerint meglepetés lett volna, ha a Moody's javította volna Magyarország Baa3 mínusz szintű besorolását, még mielőtt annak kilátását a jelenlegi stabilról pozitívra változtatta volna. Kiemelte, hogy a Moody'shoz hasonlóan a Standard & Poor's és a Fitch Ratings sem változtatott Magyarországgal kapcsolatban az idei első félévben, de a másik két minősítő már korábban pozitívra javította az adósságbesoroláshoz kapcsolódó kilátást.

Megjegyezte, hogy a Moody's pozitívan nyilatkozott a külső adósság folytatódó csökkenéséről, de a minősítés, illetve a kilátás javításához további javulást lát szükségesnek a növekedés fenntarthatósága, a magánberuházások növekedése, a munkaerőpiaci helyzet, illetve a költségvetés strukturális egyenlege és az üzleti környezet stabilitása terén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.06.02 13:20

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html