Elment az osztrákok kedve Magyarországtól

A Kurier szerint a különadók, a csökkenő vásárlóerő és a "rajtaütésszerű törvénymódosítások" miatt drámaian mérséklődött az osztrák vállalatok befektetési kedve Magyarországon.
NAPI, 2011. december 18. vasárnap, 13:27
Fotó: Napi.hu

A Die Welt am Sonntag című vasárnap megjelenő konzervatív német lap a kelet-európai gazdaságról közölt elemzést, amelyben részletesen kitért a magyarországi gazdasági helyzetre, míg a Kurier című osztrák újság a Magyarországon jelen lévő osztrák vállalatok befektetői hangulatáról közölt cikket. A Die Welt am Sonntag szerzője, Florian Hassel Az elfelejtett válság című írásában emlékeztet egyebek között a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország kapcsolatában, illetve a magyarországi magánnyugdíjpénztárak helyzetében 2010-ben végbement változásokra.

"Úgy tűnt, Orbán Viktor elhatározta, hogy egyedül indul el az úton" - jegyezte meg. Hozzátette, hogy "november 21-től vége a hencegésnek: a kormányfő megszeppenve kért az EU-tól és az IMF-től milliárdos nagyságrendű hitelvonalat" - emelte ki az MTI a lapban megjelent írásból.

Florian Hassel ismertette egyebek között az OECD figyelmeztetését, amely szerint a magyar gazdaságot 2012-ben ismét recesszió fenyegeti majd. "Magyarország ezzel nincsen egyedül" - tette hozzá, emlékeztetve az IMF október végi előrejelzésére, amelyben a nemzetközi pénzügyi szervezet rontott az egész közép-, délkelet- és kelet-európai térségre adott növekedési prognózisán.

Függőség

A szerző kifejtette: "nem csak Magyarország sorsa függ erősen a német gazdaságtól. Német autógyártók, elektronikai beszállítók vagy vegyipari cégek meghosszabbított munkapadként használják az országot. Ugyanez érvényes részben Csehországra, Bulgáriára és Romániára. Ezekben az országokban is leállhat a növekedés, ha Németország, az európai konjunktúra motorja akadozni kezd."

A második nagy probléma a függőség a nyugat-európai bankoktól - jegyezte meg a szerző, hozzátéve, hogy a térségbeli kormányok a hitelezés leállásától és tőkekivonástól tartanak. Florian Hassel ezzel összefüggésben felidézte, hogy június végén a hitelek 16 százalékát 90 napot meghaladó késedelemmel törlesztették Magyarországon. Hozzátette, hogy Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke "felszólította Orbán miniszterelnököt a pénzügyek rendezésére és a reformok folytatására. Mostantól kezdve pedig bizonyára a nemrég még szapult IMF is ezt követeli majd."

A Kurier szerint a különadók, a csökkenő vásárlóerő és a "rajtaütésszerű törvénymódosítások" miatt drámaian mérséklődött az osztrák vállalatok befektetési kedve. "A megkezdett és már finanszírozott tevékenységeket folytatjuk, de az új befektetésekkel rendkívül visszafogottan bánunk" - mondta a Spar magyar piacért felelős igazgatója, Rudolf Staudinger. Azok számára, akik mégis terjeszkedni akarnak, nehézséget jelent a banki finanszírozás - tette hozzá. "Gyakorlatilag nincs európai bank, amely egy magyarországi projektet finanszírozna" - fogalmazott. A Spar mégsem tervezi a kivonulást Magyarországról, a vásárlóerő gyengülése ellenére a 2011-es évben bevétele 4,5 százalékos emelkedésére számít. Staudinger szerint 2012-ben a vásárlóerő további csökkenése várható az általános forgalmi adó emelése miatt.

Inghild Rumpf, az Osztrák Gazdasági Kamara budapesti kirendeltségének helyettes vezetője azt mondta a Kuriernak, a kormány "kiszámíthatatlan politikája" rendkívül elbizonytalanította a befektetőket, gyakorlatilag leálltak a befektetések. Rumpf sem számít arra, hogy osztrák cégek teljesen kivonulnának a piacról. Az AVE osztrák hulladékgazdálkodási vállalat tulajdonosa, a felső-ausztriai EAG igazgatója a lapnak kijelentette, hogy "minden jogi eszközzel" küzdeni fognak a hulladékgazdálkodás 2013-ra tervezett újraállamosítása ellen, amely 55 millió euró bevételcsökkenést jelentene a számukra. A Prosche Holding igazgatója, Wolf-Dieter Hellmaier arról számolt be, hogy a magyar piac okozza a legnagyobb gondot, 2008-hez képest 70 százalékkal kevesebb autót adtak el idén.

Nincs remény?

A helyzet javulása nincs kilátásban - írta a lap - , mert legkésőbb 2013-ban újabb pénzügyi gondok várhatóak. Kérdéses a megegyezés a Nemzetközi Valutaalappal - fogalmaztak, felidézve a tárgyalások megszakadását.

Egy külön írásban a lap arról számolt be, hogy 2012-től kevesebb segélyt kapnak a munkanélküliek és erősen szigorítják a jogosultsági feltételeket. A cikk kitért arra, hogy a tartósan munkanélküliek közhasznú munkára kötelezhetőek és felülvizsgálják a munkaképességet. A kormány célja - írták - az előre hozott nyugdíjak arányának csökkentése és az EU-ban legalacsonyabb foglalkoztatás növelése. Az Osztrák Munkaerőpiaci Szolgálat igazgatója nem számít arra, hogy magasabb számban érkeznek magyar munkavállalók Ausztriába. Idén ősszel már sokkal kevesebben érkeztek, mint tavasszal - mondta Herbert Buchinger.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Marosy, 2011.12.19 22:58

A gulyásbolsevistáktól másra nem is lehetett volna számítani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kbandi, 2011.12.19 19:46

Gondolt már valaki arra, hogy vajon miért jöttek ide a LABANCOK?
Folyik a gyarmatosítás, mint Kolombusz idjén, csak most nem puskával!
Vajh, mit tenne a sok labanc és egyéb, gigó sváb, és anglikán s.nyaló, ha nem lenne mit nyalni és nekik is a hazai, vidéki bérből kellene okosakat mondani arról, hogy hogyan kell beosztani a semmit.
Annyi a béred, mint Kunta-Kintének,a néger rabszolgának, holnap még tudsz nekik termelni, mert nincs más cél, csak kivinni az általad megtermelt pénzt, mert az nekeik jár?!

Próbáljuk ki, ne fizessen senki hat hónapig, sem a bankoknak, sem a multi szolgáltatóknak, vajon akkor hogyan áll majd az ORMÁNYUK?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yooseph, 2011.12.19 18:27

Köszönöm a helyreigazítást!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2011.12.19 17:49

@yooseph: "Hypobank" Ez a bank már nem létezik az UniCredit beolvasztotta, Ausztriában ugyan nem ez a neve, hanem Bank Austria, de az UniCredit csoportba tartozik
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yooseph, 2011.12.19 15:55

Így kell a vitát más mederbe terelni.
Mindig ez a trükk.
A lényeg az marad, hogy az osztrákok kétszeresen vannak eladósodva svájci frank hitelbe, mint mi ráadásul rosszabb konstrukcióba.
Még az az osztrák is ki fog vonulni Magyarországról aki a Hypobanknál vett fel hitelt, hogy itt befektessem, mert a vállalkozása nyeresége még a kamatra sem elég. A válság lassabban fog kibontakozni, de jobban fog fájni is, mert az Erste, Raiffeisen, Hypobank nem tud kivonulni, mint ahogy minket riogattak vele.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html