Fontos ügyben szólalt meg Áder János

Nincs jobboldali és baloldali klímaváltozás - állapította meg Áder János köztársasági elnök a Kossuth rádióban és közmegegyezést, nemzeti minimumot sürgetett a kérdésben.
Domokos László, 2020. január 5. vasárnap, 08:12
Fotó: MTI Fotó / Kovács Tamás

Az államfő újévi köszöntőjében tudatosan nem használta a klímavédelem szót, mert a teremtett világ megőrzésének csak egy kis szelete a klímavédelem problémája. A klímavédelem nem érinti például a "fenyegető vízválságot", a műanyaghulladék újrahasznosítását, a termőföld védelmét, a biodiverzitást, az élővilág sokszínűségének megőrzését.

Maga is sok időt szánt arra, hogy a probléma fontosságáról beszéljen, mert ezek a kihívások nem egy kormányzati vagy önkormányzati ciklus időszakára jelentenek feladatot helyi vagy országos ügyekkel foglalkozó politikusoknak, hanem ciklusokon túlnyúló, a következő generációk jövőjét alapvetően meghatározó kérdésekről van szó, amelyeknek "mindannyian érintettjei vagyunk".

Miért ne lehetne közmegegyezés, nemzeti minimum, konszenzus, hogy ebben a kérdésben értsünk egyet és közösen dolgozzunk? - tette fel a kérdést az államfő.

A főváros új ellenzéki vezetése által kihirdetett klímavészhelyzetet egyfajta deklarációnak nevezte. Az új budapesti városvezetés arról döntött, hogy majd elkészül két tanulmány, amelyekben megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a vészhelyzet idején és a vészhelyzetet követően mit is kell majd tenni.

Magyarország a közé a huszonegy ország közé tartozik a világon, amelyekben 1990 óta úgy csökkent az energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás, hogy közben az ország GDP-je jelentősen nőtt. Magyarországnak ezt a pozíciót meg kell tartania, ezért nyilvánvaló, hogy a kibocsátást a következő években is csökkenteni kell - hangsúlyozta a köztársasági elnök az MTI beszámolója szerint.

Ma atomenergia nélkül a párizsi klímacélokat nem lehet teljesíteni, ezt mondja az ENSZ tudományos tanácsadó testülete, az OECD és a Nemzetközi Energia Ügynökség is, de év végén az Európai Unióban is kimondták ezt - fogalmazott Áder.

A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy a széntüzelésű Mátrai Erőműben az állam többségi tulajdont szeretne szerezni: az EU-ban döntés született az unió ötven szénrégiójának átalakítására - a hírek szerint százmilliárd eurós forrással -, és az ötven régió egyike lesz a Mátrai Erőműhöz tartozó lignitbányarendszer. Itt a tervek szerint részben gázerőmű, részben hulladék-, illetve biomassza-égetés történik majd, a rekultivált területekre pedig naperőműparkot építenek - mondta a politikus. Így a Mátrai Erőmű energiatermelése fontos része marad a magyar energiarendszernek, miközben lényegesen kevesebb szén-dioxid-kibocsátás lesz 2030-tól, mint napjainkban - foglalta össze Áder János.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2020.01.05 19:47

@lezli: Most mi van?
"Ebből Németország, mint az Eu vezető gazdasági országa 2,15%-ot 83 millió lakóval, Magyarország 0,14%-ot 9,8 millió lakossal."
"Azért a CO2 leszorításának a tekintetében ne hasonlítsuk össze a kettőt. "

Már miért ne hasonlítsuk össze? Hát mit vállaltak a németek? A németek az EU átlag fölött vannak CO2 emisszióban, de verik a mellüket, hogy mennyire zöldek. Hát eddig egyáltalán nem sikertörténet amit véghezvittek! Még kell kicsit fejlődniük. De nem fognak, mert az atomenergiát CO2 emisszió növeléssel járó csúcs-gázerőművekkel váltják ki!

"Arról sem megfeledkezve, hogy Magyarország élen jár az Eu-ban a károsanyag kibocsátásban,pl Mátrai Erőmű"

Dehogy! 2018-ban NO2 kibocsátásban is a németek vitték el a pálmát (Észak-Rajna-Vesztfáliában, Niederaußem szénerőmű+bánya) a második meg London lett, mint város ebben a tekintetben. A Mátrai Erőmű kanyarban nincs ezekhez képest.
Kén-dioxid emisszióban szintén az Északi- és Balti-tenger szállító hajói miatt van dráma. Abban is benne vannak a németek nyakig.

"Inkább Állambácsi megveszi mészárostól az adófizetők pénzéből és vagy a modernizálást, vagy a bezárást szintén mi fizetjük!"
Vagy működik tovább nyereségesen 2030-ig, mivel most már az állam magának fizeti ki teljes egészében a CO2 kvóta árát (eddig 27%-os tulajdonos volt az MVM a Mátrában). Innentől semmit nem számít a kvóta ára! Én azt sem zárom ki, hogy felújítják a 2 nagy blokkot 2024-ben és tovább működtetik akár 2050-ig. Ki tudja? :-))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.01.05 19:44

@zuljin2: Ja, oxigén 0, a légkör szinte csak széndioxid, a felszíni hőmérséklet kb. 450°C. Tényleg életszerű, Kár volt megszólalnod.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.01.05 19:38

@lezli: Te hetet-havat összehordtál, és úgy látom a legnagyobb káosz éppen a te fejedben van. Többek között ezt írtam:"A széndioxid pedig az élet alapja. A növények ebből állítják elő fotoszintézis révén az oxigént, amit belélegzünk. Ezt már az általános iskolában oktatják." Ebből mit nem értesz? Hogyan lehetne egy gáz klímahatású, amelynek átlagos légköri koncentrációja 0.04%? Nemhogy egy ártalmas gáz, hanem még hasznos is: jelenlétében a növények gyorsabban növekszenek és kevesebb vizet fogyasztanak. Ez olyannyira így van, hogy egyes növény termelők még széndioxid generátorokat is felszerelnek a termelő sátraikba és házaikba, mert jól ismerik ezt a jelenséget. Maga a természet az elhullt, elbomló szerves anyagok révén messze több széndioxidot bocsát ki, mint a teljes emberi tevékenység. Úgy látom csak azt tudod mantrázni, amit a média lenyomott a torkodon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lezli, 2020.01.05 19:03

@matura: Na azért nem csak ennyi fajta van!

https://energiaoldal.hu/biomassza-kisokos/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lezli, 2020.01.05 18:55

@Borisz1106: na4 hozzászólását észrevételeztem, mert furcsákat írt, pl. a co2 az élet alapja. stb. Most azért álljunk meg egy pillanatra! Azon a táblázaton az Eu világviszonylatban 100%-ot véve 9,57%-ot bocsát ki 2017-ben! Ebből Németország, mint az Eu vezető gazdasági országa 2,15%-ot 83 millió lakóval, Magyarország 0,14%-ot 9,8 millió lakossal. és nem mellesleg jóval kevesebb iparral, mert szinte csak összeszerelő ország vagyunk. Azért a CO2 leszorításának a tekintetében ne hasonlítsuk össze a kettőt. Arról sem megfeledkezve, hogy Magyarország élen jár az Eu-ban a károsanyag kibocsátásban,pl Mátrai Erőmű, amiről azóta sincsenek adatok, titkolóznak a hatóságok a környezetszennyezés mértékéről. Inkább Állambácsi megveszi mészárostól az adófizetők pénzéből és vagy a modernizálást, vagy a bezárást szintén mi fizetjük!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html