Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dolog pikantériája kettős: Bod Péter Ákos (aki jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem a tanszékvezető egyetemi tanára) volt az MNB második jegybankelnök a rendszerváltás után (1991. december 9. - 1994. december 14. között), valamint a Heti Válaszban rendszeresen pubikál - Matolcsyhoz hasonlóan, aki ebbéli tevékenységét csak 2013-as elnöki kinevezése miatt függesztette fel.

A nyílt levélben az MNB jelenlegi elnöke sokadjára is megismétli fő érvét: a magyar jegybank felelősségvállalási stratégiájának végrehajtásával csak a más külföldi központi bankok már bevált gyakorlatát valósítja meg a hazai közösségi vagyon gyarapítása által.

Az oktatási és rekreációs ingatlanoknál nagyobb nagyságrendű, üzleti célú jegybanki ingatlan befektetésért sem kell messzire menni: az Európai Központi Bank (ECB) hamarosan befejezi új, frankfurti toronyházának építését, amellyel a jelenlegi, bérelt irodaházát kívánta kiváltani - sőt, az új európai bankfelügyelet felállása következtében az is előfordulhat, hogy további ingatlanokra lesz szüksége. A fenntartható eredményes gazdálkodás érdekében tett üzleti célú befektetések egyáltalán nem idegenek más jegybankok gyakorlatától sem, az olasz központi bank egy leányvállalata például több mint 9 ezer ingatlant birtokol jelenleg - szól a magyarázat.

A budapesti Eiffel Palace irodaházhoz az MNB kedvező áron tudott hozzájutni. Az ingatlan mintegy kétharmadát már sikerült jelentős hazai és külföldi szereplőknek bérbe adni, mindez pedig biztosítja, hogy az MNB az irodaházat - annak (részleges) saját célú felhasználása mellett is - gazdaságosan üzemeltesse.

Más jegybankok befektetési stratégiáját követve, miért ne segítse saját eredményes gazdálkodását az MNB annak érdekében, hogy a következő években se terhelje veszteség megtérítési kötelezettséggel a költségvetést, vagyis az adófizetőket? Tisztelt professzor úr, miért baj az, hogy az MNB új vezetése szakított a korábbiakban alkalmazott megközelítéssel, és az irodák bérlése helyett egyre nagyobb mértékben, részben vagy egészben saját tulajdonú ingatlanban kívánja elhelyezni szervezeteit és munkatársait - írta a költői kérdéseket Matolcsy.

Bod: Fenntartom a fenntartásaimat

Megtisztelő, hogy Matolcsy György levélben fordult hozzám - mondta Bod Péter Ákos az Origónak.  A leírtakat viszont nem akarta kommentálni: úgy véli, hogy a nyílt levél - bár ő a címzettje - a nagyközönségnek szól. A jegybanknak nem feladata, hogy ingatlanvásárlásokkal vagy más módon befektetéseket hajtson végre, ezt a véleményét továbbra is fenntartja az MNB volt elnöke. Igazán komoly problémája nem is az ingatlanvásárlásokkal, hanem a jegybank 200 milliárdos oktatási programjával van, azzal szemben élesebb kritikát fogalmazott meg korábban. Várom a következő levelet - mondta Bod Péter Ákos.