Főként az iparvállalatoknál dolgozó magyarok mély hangulati válságban vannak, ez az egyik oka annak, hogy sokan közülük külföldre távoznak - derült a Vasas szakszervezet felmérésből, amelyet a Népszabadság idézett. Az alacsony bérszínvonal általában nem tartozik azok közé a területek közé, amelyet különösen nagy gondnak tartanak.

További érdekes tanulsága a vizsgálatnak, hogy a rossz hangulat szempontjából nincs különbség az ország nyugati és keleti fele között. Ami a béreket illeti: az emberek olyan fizetést szeretnének, hogy egy váratlan fogászait kezelés ne borítsa fel a családi költségvetést, továbbá utálják, hogy a gyerekek iskolakezdése előtt hónapokig spórolniuk kell a tankönyvekre és egyéb szükséges dolgokra.

Elsősorban az alap- és a középszintű vezetők megengedhetetlen hangnemben beszélnek a beosztottjaikkal. Ha mennyiségre teljesíteni kell egy cégnél egy megrendelést, akkor szinte kizárólag kényszerrel sajtolják ki az emberekből a pluszteljesítményt, a felmérésben beszámolók közül többen még fizikai bántalmazásról is beszámoltak.

Hiba esetén mindig a  beosztott hátán csattan az ostor, a feladatot kiadó vezetőt nem vonják felelősségre. A szabadságokat szinte soha nem akkor vehetik ki az emberek, amikor akarják. Van, aki úgy érzi, hogy a gépre, amellyel dolgozik több figyelem jut a cégvezetés részéről, mint rá.