Előhang az esti tüntetéshez? - Blokkolták az egyetemi oktatást a HaHa-sok

„Azért akasztjuk meg most az oktatást az egyetemen, mert félő, hogy később már nem lesz mit megakasztanunk” - így kezdődik a Hallgatói Hálózat (HaHa) hétfői közleménye, melyben a mai hallgatói blokád okait magyarázzák.
Tóth Kata, 2013. február 11. hétfő, 15:57
Fotó: Napi.hu

Miután 10 órától több előadást is leállítottak, 11-től fórumot tartottak a HaHa-sok, ahol közösen megszavazták a blokád folytatását. Döntöttek arról is, hogy a tanórákon résztvevő oktatók és hallgatók fogják megszavazni, hogy csatlakoznak-e a kora délután kezdődő fórumhoz, ahol szabadon felszólalhatnak az őket érintő kérdésekben. A blokád az egyetem adminisztrációjának működését nem akadályozza, az ügyintézés továbbra is zavartalanul folyik. A blokád célja, hogy a szerveződés felhívja a figyelmet a meghozott oktatáspolitikai döntések "képtelenségére és tarthatatlanságára".

HÖOK: méltatlan
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nem tudott a hallgatói szerződés elemeinek tervezett, alaptörvényben történő rögzítéséről. A szerződésről a minisztériummal folytatott egyeztetések során a HÖOK többször jelezte, hogy az Európai Unió hivatalos álláspontjának, valamint a vonatkozó statisztikai mutatók ismeretében tud javaslatokat tenni a témához. A HÖOK méltatlannak tartja, hogy egy vitatott társadalmi kérdés tekintetében a kormányzat a saját álláspontját, alaptörvényben kívánja rögzíteni. A HÖOK ezért újfent határozottan elutasítja a kényszeren alapuló röghözkötést, kéri az Európa Unió által indított vizsgálat hivatalos eredményének közzétételét és a tervezett alkotmánymódosítás felsőoktatást érintő cikkeinek azonnali visszavonását. A szervezet támogatja a témában szerveződő békés, pártpolitikától mentes hallgatói megmozdulásokat, így a Hallgatói Hálózat mai demonstrációját is.

A délelőtti HaHa-sok blokádjára válaszul az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Oktatásért Felelős Államtitkársága sajtóközleményt adott ki, mely szerint "a tiltakozók nem korlátozhatják mások jogait". A tárca elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben a diákok nagy része tanulni szeretne a felsőoktatási intézményekben, "pár forrófejű agitátor megakadályozza az órák megtartását". A közlemény szerint a kormány teljesítette a hallgatók legfontosabb követeléseit, erről decemberben a felsőoktatásban tanulók legitim képviselőivel részmegállapodást írt alá. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájából (HÖOK), a Magyar Rektori Konferenciából (MRK) és a gazdasági élet meghatározó szervezeteiből megalakult Felsőoktatási Kerekasztal képviselőivel az EMMI folyamatosan egyeztet a még nyitott kérdésekről. A kormány jelentős, 47 milliárd forintra rúgó pluszforrásokat biztosít idén a felsőoktatásnak, így nemhogy forráskivonás történik, hanem például olyan - az előző kormányhoz köthető - hosszú évek óta húzódó helyzeteket old meg, mint a PPP beruházások, és az egyes felsőoktatási intézmények csődközeli állapotát ellensúlyozandó adósságkonszolidáció - teszi hozzá a közlemény. A formálódó új finanszírozási rendszerben az egyetemek, főiskolák oktatási, tudományos, kutatási autonómiáját továbbra is garantálja az állam.

Ezzel szemben az MRK korábbi kimutatásai szerint is 2008-tól évenkénti bontásban az állami támogatások folyamatosan csökkentek. Eszerint a Budapesti Gazdasági Főiskola idei támogatása a 2008-as keret 66 százaléka, míg a tavalyinak 78,5 százaléka. A Dunaújvárosi Főiskola támogatása az öt évvel ezelőttinek 36,5 százaléka, a tavalyinak 81,9 százaléka, az Eszterházy Károly Főiskoláé a 2008-as keret 62,5 százaléka, a tavalyi 83,8 százaléka. Az Eötvös József Főiskola kerete az öt évvel ezelőttinek 41,5 százaléka, a 2012-nek 54,3 százaléka. A Kecskeméti Főiskola állami támogatása a 2008-nak 66,4 százaléka, a tavalyinak 80,7 százaléka, a Nyíregyházi Főiskola forrása az öt évvel ezelőttinek 43,6 százaléka, a tavalyinak 61,1 százaléka. A Károly Róbert Főiskola esetében az állami juttatás az öt évvel ezelőttinek 27,3 százaléka, az előző évinek 63,8 százaléka, míg a Szolnoki Főiskolának a 2008-as keret 22,2 százaléka, a tavalyi összeg 35,1 százaléka jut.

A nagyobb egyetemeket is érzékenyen érinti az állami támogatások csökkenése. A Budapesti Corvinus Egyetem a 2008-as keret 56,7 százalékából, a tavalyi források 69,7 százalékából gazdálkodhat. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az öt évvel ezelőtti keret 69,9 százalékát, az előző évi források 83,4 százalékát kapja. Az ELTE esetében az arányok 59,4 és 69,1 százalékra jönnek ki, a Debreceni Egyetem esetében 61,2 százalék és 75 százalék a keret. A Miskolci Egyetem az öt évvel ezelőtti állami juttatások 53 százalékával és a tavalyi 76,6 százalékával számolhat, a Pécsi Tudományegyetem 53,2 százalékával, illetve 66,4 százalékával. A Szegedi Tudományegyetem esetében a 2008-as keret 64,4 százaléka, illetve a tavalyi források 74,5 százaléka az előirányzat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.02.12 09:04

@bertalaszlo: Az első kérdés megmarad, még ha át is siklott felette!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.02.12 08:46

A diákság ugyan úgy megosztott, mint a magyar politikai élet.
A HaHa-sok mszp-s kötődésűek, a HÖOK fideszes, a Magyar Tavasz frakciója Jobbikos.
Megkérdezték az egyik rendező feliratú tüntető diáklány mik a céljaik?...nem tudott egyetlen egyet sem felsorolni a "reform" szón kívül.
Viszont mindegyik oldalról megállás nélkül politikai rigmusok hallhatóak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2013.02.12 08:42

@rigolya: Nem a kedvenc pártom , még akkor sem , ha sokmindenben egyetértek velük.
Az nem tetszik , a kissebség harca a többség ellen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.12 08:32

@bertalaszlo: 1848-ban, 1919-ben, 1956-ban, 2006-ban is ennyire aggódott a vizsgák miatt, demagógkám??? vagy csak akkor nem tetszenek a diáktüntetések, ha kedvenc pártja ellen vannak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2013.02.12 08:17

Jobb lenne , ha a diákok a tanulással foglalkoznának. Ha eljő a vizsga időszaka , valószinüleg kevés lesz a kérdésre adot válasz,hogy de tanár úr én akkor pont tüntettem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html