Előkerül az alaptörvény módosítása a jövő héten

Az Országgyűlés háromnapos ülést tart a következő héten. A képviselők kedden folytathatják le az előzetes regisztrációt is tartalmazó választási eljárási törvényjavaslat általános vitáját, míg az új polgári törvénykönyv (Ptk.) tárgyalása szerdán kezdődhet meg.
MTI, 2012. szeptember 23. vasárnap, 09:52
Fotó: Napi.hu

A Ház ülése a szokásos időben, hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, azt ezúttal is az interpellációs blokk követi. A határozathozatalok alatt szavazás várható a Malév és a Budapest Airport Zrt. privatizációját, illetve a légitársaság fizetésképtelenségének okait vizsgáló bizottság mandátumának meghosszabbításáról, az egyes közjogi méltóságok halála esetén járó özvegyi nyugellátásokra vonatkozó rendelkezések módosításáról, a 2013-as költségvetést megalapozó törvényekről, a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény módosításáról, valamint a munkahelyvédelmi akciótervhez kapcsolódó törvénymódosításokhoz és a kisadózó vállalkozások tételes adójáról, illetve a kisvállalati adóról szóló előterjesztéshez benyújtott módosító indítványokról is.

Kedden az Országgyűlés 10 órás időkerettel kiírt vitában tárgyalhatja az alaptörvény második módosítását, valamint az ahhoz kapcsolódó előterjesztést, amely 62 évről 65 évre növeli a bírák és valamennyi, az igazságszolgáltatásban közhatalmat gyakorló személy nyugdíjkorhatárát. Ezt követi a Fidesz-KDNP választási eljárásról szóló törvényjavaslatának és az ahhoz kapcsolódó alaptörvény-módosításnak az általános vitája.

Kormánypárti politikusok előterjesztésükben egyebek mellett előzetes regisztrációhoz kötnék a választáson való részvételt, továbbá az ajánlószelvény-gyűjtés megszüntetésével egyszerűsítenék a jelöltállítást, és eltörölnék a voksolást megelőző kampánycsendet.

Szerdán kezdődik az új Ptk.-ról szóló törvényjavaslat általános vitája, ezt az Állami Számvevőszék 2011-es munkájáról szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat megtárgyalása követi.

HOZZÁSZÓLÁSOK