Elöntötték a NAV-ot a számlák

A nyáron újabb fokozatba kapcsolt az online számlázás, így már a százmilliomodik online számla is beérkezett az adóhatósághoz.
Csernátony Csaba, 2020. szeptember 17. csütörtök, 07:38
Fotó: Napi.hu

Júliusig csak a 100 ezer forintnál magasabb áfatartalmú számlákat kellet elküldeni a NAV-nak, azóta viszont összegtől és áfától függetlenül valamennyivel ezt kell tenni.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára a váltásról az az MTI beszámolója szerint azt mondta: július 1-je előtt havonta átlagosan 2,1 millió számláról érkezett adat az adóhivatalhoz, ez a szám már júliusban több mint a tízszeresére, 22,8 millióra emelkedett. Közölte, hogy az online számlázás miatt javult a magyar adóelkerülési mutató.

Az online számlarendszerbe már több mint 910 ezren regisztráltak az államtitkár szerint, aki elmondta azt is, hogy a regisztrációt a koronavírus-járvány miatt, a július 1. és szeptember 30. közötti időszakra vonatkozó szankciómentes időszak sem befolyásolja. Hiszen a mulasztási bírság alóli mentesülésnek egyetlen feltétele van, a regisztráció. A legtöbb vállalkozó a szankciómentes időszak ellenére sem hagyta az utolsó pillanatra az átállást, és értékhatártól függetlenül minden belföldi adóalanynak kiállított számlájáról küld adatot az adóhivatalba. Az egyre erősebbé váló adótudatosság is közrejátszhatott abban, hogy jelenleg az összes beérkező számlaadatnak több mint 90 százalékát a 100 ezer forint alatti áfatartalmú számláról küldték be.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

LenovoR61, 2020.09.17 13:09

és a közalkalmazottak csak szaporodnak nem kevés fizetéssel. Lassan gyűjteni kell részűkre hogy fizetést kapjanak .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.09.17 10:21

A pénztárgépbe be nem vitt tételek, vagy a számlát, nyugtát nem adó tételéek viszont továbbra sem kerülnek a látókörbe.
Például, ha egy taxis feketén fuvaroz, azt nem látja a NAV. Vagy a fodrászét sem. Aki számlát ad azt ellenőrzik, aki nem ad semmit, annak marad a háváj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html