Előrehozatnák a vállalkozásokkal a béremeléseket

Teljesülni fog a tavalyi év végén az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) megszületett, az idei évre vonatkozó, országos keresetajánlás a versenyszférában, ahogy ez a korábbi időszakokban is megtörtént - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Zs. Szőke Zoltán, az OÉT munkaadói oldalának soros elnöke Budapesten.
MTI-Eco, 2011. február 24. csütörtök, 10:50
Fotó:

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az OÉT-ben megszületett bérajánlás érvényesítéséről tárgyalt az OÉT munkaadói oldalának szervezeteivel csütörtökön.

A megbeszélést követő tájékoztatón Zs. Szőke Zoltán azt mondta, azzal fordultak a vállalkozások felé, hogy a bérfejlesztés körüli feszültségre tekintettel - amennyiben erre van fedezet - hozzák előre a bérdöntéseket. Hangsúlyozta viszont, hogy továbbra is kiemelten fontos a munkahelyek megtartása.

Tavaly december 2-án az OÉT ülésén abban állapodtak meg a felek, hogy az idén a minimálbér 78 ezer, a garantált bérminimum 94 ezer forint lesz, az országos béremelési ajánlás 4-6 százalék közé esik.

"Részünkről ezt a vitát lezártnak tekintjük" - jelentette ki Zs. Szőke Zoltán hozzátéve, hogy a 4-6 százalékos bérajánlást - úgy, ahogy ez egyébként a megállapodásban is szerepel - 2011-re fogadták el. Az év folyamán az általuk vállaltaknak megfelelően ezt a bérajánlást a versenyszférában is végrehajtják.
 
A bérmegállapodásban foglaltak közül a minimálbérre és a szakmai bérminimumra vonatkozó részek január elsejétől teljesültek a versenyszférában is, a 4-6 százalékos bérfejlesztés - úgy, ahogy ez minden évben történni szokott - akár már áprilisban, vagy július elsejétől meg fog valósulni - hangsúlyozta.

Mégis voltak olyanok, akik rosszabbul járnak?

Czomba Sándor azt mondta: a magyar kormány arányos egykulcsos adórendszer bevezetésével egy nagyon határozott lépést tett annak érdekében, hogy a gazdaság a következő időszakban a megfelelő pályára álljon. Hozzátette: korábban is hangsúlyozták, hogy három év alatt szeretnék az új adórendszer elemeit beépíteni. "A harmadik év végén, mindenképpen az a célunk, hogy mindenki jobban járjon, sőt a mostaninál lényegesen jobban járjon" - mondta az államtitkár.

Mint mondta, az egykulcsos adórendszer bevezetésével, akár a köz-, akár a versenyszférában előfordulhattak olyan esetek, amelyek alapján az a gondolat, hogy "senki ne járjon rosszabbul", nem teljesült, ám az a cél, hogy ez a mondat már az első évben is igaz legyen. Ennek érdekében hozták meg a döntést a 4-6 százalékos bérajánlásról az OÉT-ben - mondta Czomba.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy a cégek nem feltétlenül január elsején hozzák meg azokat a döntéseket, amelyek arra az adott évre szólnak. Arra kértük a versenyszféra résztvevőit, hogy tekintettel az átmeneti időszakra, a lehetőségükhöz mérten ezt a többlépcsős kiegyenlítést tegyék meg mielőbb" - tette hozzá az államtitkár.

Szerinte "adott esetben, igazából 1,9-3,6 százalék közötti valós bérfejlesztés esetében már gyakorlatilag megvalósulhat az, hogy senki ne járjon rosszabbul". Megjegyezte, hogy az elmúlt 12 évben is az OÉT-ben meghozott bérajánlások kivétel nélkül megvalósultak, visszamenőlegesen mindenképpen.

Zs. Szőke Zoltán leszögezte: a munkáltatói oldal a kezdetektől fogva egyetértett azzal, hogy egy egységes 16 százalékos szja-kulcsot vezessenek be. Ennek szellemében született meg tavaly december 2-án a megállapodás. A munkáltatói oldalnak az az álláspontja, hogy akkor egy jó megállapodást kötöttek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

razarus, 2011.02.24 12:43

Mirol beszelunk???
A magan/versenyszektor szamara nehogy mar eloirjon a kormany barmifele beremelesi diktatumot is! Ez lenne am csak a kommunizmus!
Tisztelt torvenyhozo urak!
Magyaorszagon kapitalizmus van, ertheto?
Ezt mielobb tudomsu lkellene venni!
Mas megkozlitesben nevze a problemat.. miert masokon akarjak behajtani a sajat butasaguk okozta jovedelmkiesest?

A nagy antikapitalista torvenyhozasi rodeo kozepette nem vizsgaltak at a sajat torvenyuk? Vagy csak nem vettek eszre a hibat?

Minket esetben javasolt azonnal elhagyni az irodaikat es atadni a helyuket egy szakerto(bb) emberekbol allo kormanynak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html