Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fordulatok éve jöhet. A piacok ilyenkor extrém elmozdulásokat hajtanak végre. A szélsőséges események között pedig nincsenek köztes irányok, mérsékelt elmozdulások - mondta Török Lajos, az z Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

A fordulatos piacon is vannak jó lehetőségek: ilyen lehet az arany, emellett cégspecifikusan kell mozogni a papírok között. Mivel magas a félelemindexként is emlegetett VIX-index, eladási pozíciókkal kell védeni a befektetéseket - fogalmazott a szakember.

Trump háborúja ijeszteget

Minden új információra óriási reakciót mutatnak a piacok a kereskedelmi háborúban. A vámháború Kínának fontosabb, mert a távol-keleti országnak az USA a legnagyobb kereskedelmi partnere. Nem szabad viszont elfelejteni, hogy Kínának van 1000 milliárd dollárnyi amerikai államkötvénye. Vannak már arra mutató jelek a szakértő szerint, hogy a felek közelednek a megállapodáshoz, ez pedig komoly árfolyamnövekedést indíthat el.

Az Egyesült Államok gazdaságát az év elején leginkább a részleges kormányzati leállás (shutdown) sújtja, ami komoly nehézségeket okoz a vállalati szektornak is. Fontos, hogy az adósságplafonról sikerül-e márciusig megállapodni, mert az egy újabb, még hosszabb leállást eredményezhet - tette hozzá Török.

Sok múlik azon is, hogy a Jerome Powell vezette Fed milyen irányba indul: idén az Equilor szakértője szerint két emelés következhet - igaz, a piacon egy emelést várnak.

EP-választások: eddig ásítottunk, most már aggasztó

Korábban ez nem volt piaci esemény, mindegy volt, hogy ki hány EP-képviselőt jelöl. Most viszont megtörhet a két nagypárt (néppárti és szociáldemokrata) hegemóniának - mondta az európia parlamenti (EP) választások kapcsán az elemző.

Az Equilor szerint 50 százalék az esélye, hogy a szocdemek, a néppárt és a liberálisok szerzik meg a helyek 60-65 százalékát. Viszont 30 százalékos esélyt adnak arra, hogy a három nagypárt csak éppen, hogy megszerzi a többséget, 20 százalék valószínűsége van, hogy a populisták nyernek. Utóbbi forgatókönyv lebénítaná az EP-t, mert ezek a pártok nem tudnak egymással megegyezni.

Fontos, hogy mi lesz a brexit után az európai integrációval. Török szerint a brexit nem valószínű március 29-én és a font elmúlt napokban tapasztalt felértékelésében a brexit teljes elmaradásának árazása látszik.

Buró Szilárd, a cég pénzügyi innovációs vezetője szerint ha még is lenne egy brexit-megállapodás, akkor az rövid távon erősítheti az angol fontot, de később a gazdasági problémák jelentkezése lefelé mozdítanák az árfolyamot. A megállapodás nélküli kilépés zuhanást hozna, míg az EU-s szakítás elmaradása lenne a leginkább fonterősítő folyamat.

Az MNB előzheti az ECB-t

Az eurózónában visszafogott maradhat az infláció, javulhat a munkaerőpiaci helyzet, de a német gazdasági növekedés lassulása aggasztó. Az sem valószínű, hogy jönne már idén a kamatemelés, ez 2020-ra tolódhat, pedig korábban erre az évre várták - vélekedett Török Lajos a kilátásokról.

A magyar gazdaságban lassulhat a növekedés, amelynek a motorja a belső fogyasztás és az EU-s források elköltése. Elérheti az infláció a 3 százalékos célszámot. Az államadósság pedig tovább zsugorodhat.

Matolcsy György MNB-elnök, akinek mandátuma lejár márciusban, teljesen új politikát hozott. Eljött viszont a szigorítás ideje: az alapkamat 20 pontot nőhet az év végére - véli az Equilor elemzője. Erre már utalt is Nagy Márton MNB-alelnök is egy január közepi kijelentésével.

Decemberben jelentős mennyiségű uniós forrás érkezett, ez erősítette a forintot. A mostani jó hangulat után visszatérhet a lépcsőzetes gyengülés, év végére 324 forintos euróárfolyam szintet vár Buró Szilárd. Ha ugyanis megjelenik a kockázatkerülő hangulat a piacokon, az a forint gyengülésével jár.

Izgalmas éve lesz a magyar blue chipeknek

Regionális bankká fejlődött az OTP, amely a hírek szerint Macedóniában és Szlovéniában is felvásárlásokba kezd. A nemzetközi üzletág már most is az eredmény 45 százalékát adja. Az Equilor ezért nem vár további drágulást, mert felülsúlyozottnak tartja a jelenlegi árfolyamot.

A Magyar Telekomnál a növekvő bevételek mellett látszódnak problémák: az RI/IT (rendszerintegrációs és információtechnológiai) üzletág alacsony fedezettartalma egy ilyen jel. Valamint az Equilornál azt sem várják, hogy nőne a 25 forintos osztalék részvényenként, lévén frekvenciaaukció jön, amely biztosan sokba kerül majd.

A Richternél úgy látják, hogy a nagy sokkokon - Esmya-engedélyeztetés, román üzletág átmeneti leállása -, így innen már csak felfelé vezet az út.

A Mol kilátásai egyértelműen pozitívak: fontosak az északi tengeri olajkutatások, bár kevéssé valószínű, hogy új lelőhelyet találnának. Ugyanakkor pozitív tendenciák láthatók a fogyasztói szolgáltatások szegmensében.

Ez történt az Equilornál

A hazai brókerszolgáltatók piacán nagy elmozdulások nem voltak, az Equilor itthon és Prágában is tartani tudta a piaci pozícióját. A KBC Equitas bár tervezte, hogy kilép a hazai piacról, de itt maradt - mondta el Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!