Csütörtök éjjel és szerdán még villámárvizeket okozott a nagy mennyiségű, rövid idő alatt lehulló csapadék az ország délkeleti megyéiben, így Csongrád-Csanádban és Békésben. Volt, ahol 35-40 milliméter esett le hirtelen. De szinte az ország minden táján több csapadékosabb periódus is volt.

Ennek most vége: csütörtökön már egész nap tisztult az égbolt, felszakadozott a felhőzet. A Dunántúl délnyugati, déli felén is csökken a felhőzet, és ezt követően sok napsütésre készülhetünk kevés fátyol- és gomolyfelhővel. A felhősebb tájakon egy-egy zápor, esetleg zivatar kialakulhat. Az északkeleti, keleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hőmérséklet délután 27, 33, késő este 18, 24 fok között valószínű. A Balaton Siófoknál 23, a Velencei-tó Agárdnál 22, a Tisza-tó az élő Tisza vizének hőmérséklete 24 fok.

Emiatt a melegfrontra érzékenyek fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot tapasztalhatnak. Az ingerlékenység és a keringési zavarok is gyakoribbak lehetnek ilyenkor. Fáradékonyabbak lehetünk, csökken a teljesítőképesség - írja az OMSZ a csütörtöki orvosmeteorológiai előrejelzésében.

A következő tíz nap közül ezen a hétvégén lesz a legmelegebb (ekkor van legnagyobb esélye 30 fokot elérő, kánikulai melegnek), majd a jövő héten a 25-30 fok közötti tartomány a legvalószínűbb. Komolyabb lehűlés csak az időszak vége felé érkezhet leghamarabb. Elmondható még, hogy az északkeleti országrész valamivel melegebb lesz, mint a délnyugati (keleties áramlásnál nyáron ez egyáltalán nem szokatlan) - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon a várható időjárásról szóló előrejelzését.

Ennek fényében pénteken a sok napsütés mellett kevés fátyol- és gomolyfelhőre számíthatunk. Csapadék nem várható. Az északkeleti szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, de a szélvédett részeken néhány fokkal hűvösebb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között valószínű - olvasható a Met.hu-n.

Szombaton pedig már teljesen napos időre számíthatunk többnyire kevés - egészen délen esetleg több - gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék nem várható. Az északkeleti, északi szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 31, 34 fok között alakul.

Ahogy vasárnap is napos idő várható többnyire kevés gomolyfelhővel. Legfeljebb egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő a délutáni, esti órákban. Az északkeleti, északi szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 33 fok között várható.