Előrelépés a rákgyógyításban - reményt adhat a magyar újdonság

Magyar kutatók olyan módszert fejlesztettek ki, amellyel öt napon belül szinte biztosan megállapítható, milyen kezelésre van szükségük a rákbetegeknek. Jelenleg az orvosok a próba-szerencse módszerével határozzák meg a kezelést, ami több hónapos időveszteséggel járhat.
Komócsin Sándor, 2017. május 10. szerda, 09:00
Fotó: Napi.hu

A daganatos szövetek vizsgálata alapján egy pécsi laboratórium öt nap alatt meg tudja mondani, hogy a lehetséges 18-20 kemoterápiás gyógyszer-kombináció közül melyik ígéri a leghatékonyabb kezelést az adott rákbetegségre - írja a Népszava. A módszernek jelenleg folyik a klinikai próbája.

A kutatók szerint az újdonság legfőbb erénye, hogy igen jelentős időnyereséghez juttathatja a beteget. Ma a szövetmintavétel után az orvosok azonnal elkezdik kezelni a beteget azzal a módszerrel, amelyet a tapasztalataik alapján jónak gondolnak. Az azonban, hogy valóban hatásos-e az eljárás, csak 3-4 hónap múlva derült ki.

Egy rákbeteg esetén ez nagyon hosszú idő. Az új eljárással a klinikai tesztek szerint 90 százalékos biztonsággal már kevesebb mint egy hét alatt meg tudják mondani, milyen kezelés ígéri a legjobb esélyt a gyógyulásra. Az újfajta vizsgálati módszer várhatóan az ősztől lesz elérhető a betegeknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK