BUX
39844

Eloszlat egy autós tévhitet a rendőrség

A ködben való vezetés veszélyeiről ír honlapján a rendőrség. Amellett, hogy kiderül, ködben rosszabbak a látási viszonyok, mint tiszta időben, eloszlatnak egy tévhitet.

Szász Péter, 2017. november 9. csütörtök, 16:00

Sokan azt gondolják, hogy ködben jó ötlet távolsági fényszóróval autózni. Ez tévedés, ugyanis az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez - olvasható a police.hu-n a BRFK-OBB felhívása.

A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, s a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok, veszélyforrások jelennek meg előtte (különösen éjjel). Ezzel szemben lakott területen belül valamivel könnyebb a helyzet, mert a közvilágítás fénye részben áttöri a ködöt, de a sűrűbben haladó járművek által keltett légmozgás és egyéb körülmények miatt lényegesen jobb a láthatóság. (Újra ugrik az üzemanyagár.)

Ködben emellett:

Nem szabad előzni.Tartani kell a sebességhatárt .A minimális követési távolság legalább akkora legyen, mint amit az adott sebességgel haladva járművünk két másodperc alatt megtesz.Ha kiszállunk fel kell venni a fényvisszaverő mellényt.