Kanadai (vattázó) nyárfák Budapest-szerte találhatóak, a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő területek közül jellemzően a fő- és tömegközlekedési utak mentén vannak tömegesen; 2025-ig történő kivágásukról szerdán döntött a Fővárosi Közgyűlés - közölte a Főkert Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A társaság a kiemelt fasorok tekintetében rendelkezik fakataszterrel, és e szerint a 28 ezer 264 fasori fából 393 nyárfa van, amelyből 4 kanadai nyárfa. A társaság által kezelt kiemelt parkokban 37 ezer 329 parki fa, míg a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő közutak mentén mintegy 110 ezer fa található. Külön felmérést igényel, hogy ebből mennyi a problémát okozó kanadai nyárfa - közölték.

"Csak" a fővárost érinti

A Főkert rámutatott: a rendelet csak a fővárosi önkormányzat területeit érinti, ez Budapest zöldterületeinek körülbelül egynegyede. A kerületeket nem terhelik kötelezettségek a facsereprogrammal kapcsolatban, nekik saját jogszabályt kell alkotni, ha követni akarják a fővárosi szabályozást.

Mint írták, a sűrűn lakott területek, illetve a sűrűn fásított területek kanadainyár-állományát is lecserélik 2025-ig, ha ez fővárosi terület. A facsereprogram menetéről azt közölték: a rendelet jogerőre emelkedése után megvizsgálják a lehetőségeket és csak ezután kezdődhet meg a kanadai nyárfák ütemezett lecserélése.

Ezzel kezdik

Első lépésként valószínűleg azok a fák kerülnek sorra, amelyek a legtöbb gondot okozzák a lakosságnak, azaz amelyekről a legtöbb bejelentés érkezik, esetleg az egészségi állapotuk is már leromlott. Korábbi szakmai tapasztalataink alapján a cseréhez minden esetben várostűrő fajokat fogunk választanak, ezeket ültetik ki.

A várható költségeket firtató kérdésre válaszolva azt közölték: egy idős fa cseréje, annak minden járulékos költségével együtt 100 ezer forinttól akár egyes, nehezen megközelíthető esetekben 500 ezer forintig is terjedhet.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén döntött a Jobbik kezdeményezésére arról, hogy 2025-ig kivágják az összes nyárfát a fővárosi önkormányzat által felügyelt közterületeken. A kivágott kanadai nyárfák helyére - a jogszabályi előírásoknak megfelelően - új fákat telepítnek majd.

Az Inforadiónak nyilatkozó szakemberek a kanadai nyárfával kapcsolatban arra hívták fel a figyelmet, hogy ez a faj nem allergén, előnye, hogy gyorsan növekvő faj, amely hamar hatalmas lombkoronát növeszt, árnyékot ad a kánikulában és tisztítja a levegőt. A tervek szerint a kivágott fákat minden esetben facsemetékkel pótolják, az egészséges, kifejlődött fák azonban nem pótolhatók, az újak levegőtisztító hatása elmarad a nyárfáétól.

(MTI Fotó: Varga György)