A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Ha volt is némi optimizmus a magyar részvénypiaccal kapcsolatban a befektetési szakértők körében, az szép lassan el is párolgott december közepére, ez derül ki a 86 régiós elemző és portfóliómenedzser megkérdezésével készülő felmérés adataiból. A szakembereknek most már csak 42,4 százaléka számít hat hónapon belül magasabb BUX indexre az egy hónappal ezelőtti 50 százalék feletti értékek után, a magyar részvények alacsonyabb árfolyamát 27,3 százalék tartja valószínűnek az előző havi 22 százalék után. Ezzel a felmérés úgynevezett bull/bear hányadosa 1,5 közelébe csökkent 2,3-ről. Az ilyen típusú felmérésekben az optimisták aránya rendszerint meghaladja a pesszimistákét, az 1,5-ös érték enyhén pesszimistának számít, azonban nem olyan szélsőségesen, hogy attól pozitív fordulatot lehessen remélni a piacon. Az ellentét-analízis feltevése szerint ugyanis ha az összes szereplő szélsőségesen pesszimista, az pozitív fordulatot hozhat.

A magyar gazdaság helyzetének megítélése változatlanul pocsék a szakértők körében. Az ősz elején megszerzett utolsó helyünket stabilan tartjuk a régióban, a sorban utánunk következő Románia megítélése klasszisokkal jobb a miénknél. A felmérésben részt vevők 73,2 százaléka értékeli rossznak a magyar gazdaság jelenlegi állapotát, ami elképesztően magas arány, s még az előző hónaphoz képest is mintegy 5 százalékpontos növekedést jelent. A kilátásaink emellett enyhén romlottak, 66,7 százalék véli úgy, hogy a magyar gazdaság helyzete a jövőben tovább romlik.

A forint árfolyamának kilátásai a felmérés készültekor jobbak voltak a szakértők szerint, mint egy hónappal korábban. Az IMF-tárgyalások megkezdése a jelek szerint megtette hatását, a szakértők nettó 10 százaléka értékelte úgy, hogy a forint felértékelődhet az euróval szemben, november elején még nettó 5 százalék a forint leértékelődését tartotta valószínűbbnek. Igaz, a felmérés elkészültekor még nem volt szó a tárgyalások megszakadásáról.