Első tízben Romániában a Mol

Magyarországról 2001 végéig 179,4 millió dollár működőtőke érkezett Romániába, ezzel a külföldi befektetők sorában Magyarország a 14. helyet foglalja el - ismertette Szatmári János, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Rt. (ITDH) dél-alföldi regionális igazgatója csütörtökön Békéscsabán a Csabai Vásár keretében rendezett magyar-román üzletember találkozón.
Mezősi Tamás, 2002. június 14. péntek, 09:53

A magyar tőkebefektetések területi elosztásából kiemelkedik Kolozs megye (85 millió dollár), Maros megye (26 millió dollár) és Bukarest (18 millió dollár). A magyar vállalatok sorrendjében 80 millió dolláros befektetésével legnagyobb a Mol Rt., a második helyen 17 millió dolláros beruházással a Richter Gedeon Rt. áll, majd 14 millió dollárral a Dunapack Rt. következik, a negyedik helyen pedig a Zalakerámiai Rt. 10 millió dolláros Cesarom-beli befektetése áll. A Mol Rt. 80 millió dolláros befektetésével Románia 10. legnagyobb külföldi befektetője.
Szatmári János, a bukaresti magyar kereskedelmi szolgálat jelentésére hivatkozva elemezte Románia gazdasági fejlődését is, s elmondta, több minősítő intézet, így a Raiffeisen és az ING szerint az idei évben nem teljesül a román kormány azon célkitűzése, hogy az előző évhez viszonyítva a GDP 5 százalékkal, az inflációs ráta pedig mindössze 22 százalékkal növekedjen. Az előbbi intézet szerint a GDP 2002-ben 4 százalékkal növekszik, szemben a 2001-es 4,9 százalékkal, az inflációs ráta pedig 26,5 százalék körül alakul, a 2001-es 34,4 százalékhoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK