Így az első nyolc hónapban 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak - adta hírül a KSH.

A friss adat megfelel a piaci várakozásoknak.

Egy év alatt nagyot drágult a cukor és a disznóhús

Év/év alapon augusztusban az élelmiszerekért 0,6 százalékkal többet kellett fizetni, ezen belül a cukor ára 24,3, az étolajé 7,8, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,4 százalékkal nőtt, a sertéshúsé 11,6, a tojásé 5,5, a tejé 4,6 százalékkal csökkent.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 1,9, a szolgáltatások 1,1, a ruházkodási cikkek 0,6 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkek ára nem változott.

Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,1, ezen belül a járműüzemanyagokért 11,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A háztartási energia ára 0,1 százalékkal csökkent.

Főszezonban még drágább az üdülés

Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal mérséklődtek. Az élelmiszerekért 0,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 4,7 százalékos árcsökkenésének a következménye. (E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,3 százalékkal nőtt.) A sertéshús 2,7, a cukor 2,4, a sajt 0,8 százalékkal drágult. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 0,1 százalékkal nőtt.

A szolgáltatásokért szintén 0,1 százalékkal többet kellett fizetni, ezen belül - a nyári főszezonból adódóan - az üdülési szolgáltatásokért 2,5 százalékkal. A háztartási energia és a tartós fogyasztási cikkek ára összességében nem változott. Az egyéb cikkek ára 1,7, ezen belül a járműüzemanyagoké 3,8 százalékkal csökkent. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 1,5 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.