Az államháztartás központi alrendszerének 2017. november végi halmozott hiánya 1639 milliárd forintot tett ki, amely a 1166 forintos előirányzat 139,7 százalékát teszi ki. Az elmúlt időszak folyamatainak tükrében az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél biztonsággal teljesíthető - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A novemberi hiány 220,8 milliárd forint volt. Egy évvel korábban még 2 milliárdos többletet produkált a költségvetés. Októberben a hiány 181,9 milliárd forint volt, az egy évvel ezelőtti 59,7 milliárd többlettel szemben.

A január-novemberi egyenlegen belül a központi költségvetés 1667 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 93,3 milliárd forintos hiánnyal zártak, míg az elkülönített állami pénzalapok pedig 121,3 milliárd forintos többletet értek el.

A költségvetés változatlanul megelőlegezi az uniós támogatásokat. Ezek így már megközelítették az 1925,2 milliárd forintot, ami több mint 500 milliárddal haladja meg a tavalyi év novemberéig kifizetett összegeket. Az Európai Unió eddig 381,7 milliárd forintot utalt át a hazai költségvetésnek.

Az állam működési és beruházási kiadásain túl novemberben 2,75 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kapott a havi ellátásával együtt inflációkövető kiegészítő emelést és prémiumot. A maximálisan 12 ezer forintos prémium egyszeri juttatás volt, míg a 0,8 százalékos kiegészítés az ellátás összegébe beépülve a jövő év januárjától esedékes 3 százalékos emelés alapjául szolgál - írja az NGM.

Az előző évhez viszonyítva növekedtek az általános forgalmi adóból és a személyi jövedelemadóból származó bevételek, valamint a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok.

Ebben szerepe van a tavaly megkötött hatéves bérmegállapodásnak. Jövőre a minimálbér és a szakmunkás minimálbér az idei 15 százalék és 25 százalék után további 8 százalékkal, illetve 12 százalékkal emelkedik. A munkáltatók foglalkoztatáshoz kapcsolódó adóterhe 19,5 százalékra csökken.