Elszállt a sertéshús és a cukor ára

A fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal magasabbak voltak júniusban, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva az árak átlaga nem változott - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
Papp Zsolt, 2017. július 11. kedd, 09:10
Fotó: Reuters

Az éves maginfláció 2,4 százalékra emelkedett júniusban, az előző havi 2,1 százalékosról.  Egy év alatt legnagyobb mértékben a dohányáruk, valamint az élelmiszerek drágultak 7,0, illetve 3,1 százalékkal - írja az MTI.

A dohánytermékek árát a jövedéki adó emelkedése befolyásolta. Az élelmiszereken belül jelentősebben nőtt a sertéshús és a cukor ára, a baromfihúsnál viszont látszik az általános forgalmi adó (áfa) év eleji csökkentésének hatása - mondta az adatok ismertetésekor Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője. Hozzátette, hogy a járműüzemanyagok ára kissé csökkent.

A sertéshús ára 15,7, a cukoré 10,7 százalékkal emelkedett, a baromfi 15,8 százalékkal, az üzemanyag 0,3 százalékkal lett olcsóbb a tavaly júniusinál.

Az infláció ötödik hónapja csökken: a lokális csúcsot februárban állította be a mutató, akkor a 12 havi drágulás 2,9 százalékra ugrott, azóta az index monoton csökken.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2017.07.11 09:47

@troll: Az "elszallas" a serteshusra es a cukorra vonatkozott ugyebar, amik nem 1,9% -al emelkedtek.

"A sertéshús ára 15,7, a cukoré 10,7 százalékkal emelkedett"

Ahoz kepest, hogy a fideszesek szerint 7 eve nincs inflacio Mo -on, ahoz kepest ez egy ev alatt eleg sok. Nem artana ha a napi.hu -nal venne vegre valaki a faradtsagot es a valasztasok elott kicsivel szepen osszehasonlitana a 2010 aprilisi arakat, a 2018 marciusi arakkal es melleirni a hivatalos inflacios szamokat. Lenne meglepetes az biztos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.07.11 09:41

akkor mondhatrnánk, hogy elszállt az ár, ha minimum megduplázódott volna.

1,9% emelkedés azonban molyfing.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html