Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A múlt év utolsó heteiben tartósan 24 ezer milliárd forintra szorította a központi költségvetés adósságát az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt., így december végén a bruttó adósság 23 994,4 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 21 998,6 milliárd forinthoz képest - vagyis egy esztendő alatt 2 ezer milliárd forinttal nőtt a deficit. Eközben a teljes államháztartási hiánya 2014-ben mindössze 825,7 milliárd forint volt. A különbözet egy része tartalékul, valamint a 2013 végén mesterségesen leszorított államadósság és költségvetési likviditás pótlására szolgált - 2013 végén ugyanis csak könyvelési "trükkökkel" tudta biztostani a kormány, hogy az államadósság csökkenő pályán maradjon.

Tavaly november-decemberben elmaradt a büdzsé tartozásának mesterséges lefaragása - az utolsó hetekben pedig gyakorlatilag beragadt az adósság -, ami az ÁKK óvatos kötvénykibocsátásainak is következménye. Idén januárban az ÁKK átmenetileg felfüggesztette az adósságadatok közlését - megvárva a végleges 2014-es adatot -, ám egy hete már a január végi előzetes számokat is publikálta. Eszerint 2015 első hónapjában 854,2 milliárd forinttal (!) nőtt a költségvetés bruttó adóssága, ami a teljes 2014-es áht-hiánnyal egyenértékű növekedés - egyetlen hónap alatt.

A nagyobb képért kattintson!

Az ÁKK azóta újabb adattal állt elő, eszerint a múlt péntekre (február 6.) az adósságállomány 24 735,3 milliárd forintról 24 426,7 milliárd forintra csökkent, vagyis egy hét alatt 308,6 milliárd forinttal mérséklődött az állam tartozása.

Az adósságkezelő kétmondatos magyarázata szerint a januári, hirtelen növekedés mögött pusztán tartalékolás állt, a februári jelentős állampapír-lejáratra spájzolt. Február első hetében ki is fizették a lejáró papírokat - vagyis utólag valószínűsíthető, hogy az ÁKK 2014 utolsó hónapjaiban nem vagy csak visszafogottan trükközött az államadóssággal.

Az, hogy miként alakult a hivatalos és a teljes államadósság-mutató, majd a Brüsszelnek benyújtandó túlzottdeficit-eljárási (edp) jelentésből derül ki - március utolsó napjaiban.