A régióból érkező vártnál magasabb inflációs számok hatására a 10 éves magyar államkötvény hozama kedden 13 hónapos csúcsot ért el - írja a Reuters, amely szakértőket idézve arról ír, hogy aggodalmak merültek fel az ország rendkívül laza monetáris politikája miatt.

A Fed és az Európai Központi Bank (EKB) a hét későbbi felén tart ülést. A piacokon pedig nem tartják kizártnak, hogy agresszívabb lépésekről döntenek, amely további nyomást gyakorolhat a régió eszközeire a traderek szerint.

A Reuters kitér rá, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a világ egyik leglazább szervezetének számít. Arra is emlékeztetnek, hogy a jegybank korábban azt ígérte, a kamatlábakat évekig alacsonyan tartja.

Tavaly az MNB azt ígérte, hogy a hosszú hozamokat közelíteni fogja a német szintekhez, amely rövid távon sikerült is, azonban a tavasz végére visszazárkózott a lengyel szintre. Januárig viszont a swapeszközökkel a hosszú lejáratú kötvények hozamszintjét több mint 100 bázisponttal visszaszorították a lengyel jegyzéshez képest. Kedden délután 3,38-as szinten állt.

Viszont az elmúlt időszakban az inflációs adatok mellett jelentkezett egy új nyomás is: az amerikai kötvények hozama jelentősen emelkedni az elmúlt hónapokban.

"Az infláció emelkedése (az egész régióban) felvet egy kérdést, és a görbe különböző részeinek átárazódását látjuk" - mondta egy budapesti kereskedő a Reutersnek, aki leginkább a kedden közölt öt éves csúcsot jelentő román adatra célozhatott. A szakértő arra nem tudott választ adni, hogy milyen lépés várható az MNB-től.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.