Elszámolta magát a Reformszövetség, Gyurcsány kerüli a sokkot

Gyurcsány Ferenc blogjában visszatért a Reformszövetség javaslatára.
NAPI Online, 2009. február 25. szerda, 10:48
Fotó:

A kormányfő blogjában részletezi a Reformszövetség javaslatáról kialakított véleményét. Két területen lát különbséget a kormány és az agytröszt elképzelései között. Az egyik, hogy a Reformszövetség napirendre kíván venni olyan az egészségügy és felsőoktatás átalakítását szolgáló intézkedéseket, amelyeket a kormány 2006 és 2008 között próbált meglépni, ám a legélesebb társadalmi-politikai ellenállásba ütközött. Ráadásul a népszavazáson több mint hárommillió ember utasította el ezt a vonalat. Ez megkérdőjelezi a javaslatok politikai realitását.

A másik jelentős különbség, hogy az agytröszt megoldása sokkterápiát jelent. Ennek mind gazdasági előnyei, mind társadalmi hatásai is nyilvánvalóak. "Nem az a kérdés, hogy jobb-e 100 métert 12 másodperc alatt lefutni - és ez még nagyon messze van a világcsúcstól -, mint mondjuk 15 másodperc alatt. A kérdés az, hogy aki ezt ma 18 másodperc alatt futja, az eredményesen ösztökélhető-e arra, hogy egy hónap alatt 12 másodpercre csökkentse ezt a szintidőt vagy meg kell elégedni a 15 másodperccel" - írja Gyurcsány.

A kormányfő szerint vannak olyan elemei a Reformszövetség javaslatának, amelyek pontosítást igényelnek. "A központi és az önkormányzati államigazgatás összesen 650 milliárd forintnyi éves támogatásából nem lehet 550-et elvenni. Márpedig az állam működési kiadásai körében ezt javasolják - ez nyilván félreértés. Viszont, ha itt nem lehet elvenni 550 milliárdot, ami közel felét teszi ki a javasolt költségvetési kiadáscsökkentésnek, akkor az egész program másként néz ki."

HOZZÁSZÓLÁSOK