Oktatói Hálózat: Vészhelyzetben a ELTE (frissítés)

Nincs hova hátrálni, vészhelyzetben az ELTE két kara. A pénzügyi válsághelyzet következtében elkezdődött létszámleépítés 50-70 fővel csökkenti az ELTE Bölcsészettudományi és Természettudományi Karán az oktatók létszámát. A kapacitáscsökkentés a két kar mérhető oktatási és kutatási teljesítményét tekintve indokolatlan és káros, több tanszék és képzési program felszámolásához vezet - hívja fel a figyelmet közleményében az Oktatói Hálózat.
Szepesi Anita, 2019. január 21. hétfő, 09:24
Fotó: Pixabay

A dolgozók többségét nyugdíjazással, más részüket sebtében összehozott teljesítménykövetelmények alapján fogják elbocsátani, még nem tudni, pontosan milyen megoszlásban. De bármelyik megoldásról legyen is szó, a kapacitáscsökkentés a két kar mérhető oktatási és kutatási teljesítményét tekintve indokolatlan és káros, több tanszék és képzési program felszámolásához vezet - állítja az Oktatói Hálózat.

Az alulfizetett és túlterhelt oktatók megtizedelése nemcsak nem méltányos, de nem is hatékony megoldás az egyetem problémáira. A létszámleépítés nem megoldja, hanem tetézi a karok problémáit, megnöveli a maradó oktatók amúgy is megemelkedett oktatási terhelését, és gyengébb oktatói és kutatói teljesítményt eredményez. Mindez a hallgatókat is sújtja, hiszen rövid távon elkerülhetetlenül rontja az oktatás minőségét.

Az ország egyik vezető egyeteme most azért kényszerül ismét létszámleépítésre, mert a kormány szisztematikusan alulfinanszírozza a felsőoktatást, és az elégtelen források elosztását úgy alakította, hogy az a minél olcsóbb tömegoktatás és mondvacsinált kutatási tevékenységek felé sodorja az intézményeket.

Sem a minőségi oktatás, sem a minőségi kutatás alapvető feltételei nincsenek biztosítva a magyar felsőoktatásban. Ezzel a politikával a kormányzat - ahogy azt már a 2013-as leépítések kapcsán megállapítottuk - elérte, hogy "a felsőoktatás lebontását, az önfelszámolás visszafordíthatatlan, káros és méltatlan lépéseit maguk az intézmények hajtsák végre" - írja az Oktatói Hálózat.

A közlemény szerint az Oktatói Hálózat követeli az ELTE vezetésétől a létszámleépítés felfüggesztését, és egy olyan új, felmenő rendszerben bevezetendő és konszenzuálisan elfogadott értékelési rendszer létrehozását, ami az oktatási és a kutatási teljesítményt egyaránt figyelembe veszi. A kormányzattól pedig a felsőoktatás finanszírozási rendszerének újragondolását - feltétlenül szakértők bevonásával és az érintettekkel történő érdemi egyeztetésekkel.

Azonnali lépésként pedig azt követelik, hogy hozzák előre a 2019 őszére tervezett képzési normatíva-emelést a 2018/19-as tanév második félévére és terjesszék ki minden évfolyamra.

Megszólalt a egyetem

Teljes mértékben valótlan az állítás, mely szerint "gazdasági vészhelyzet" vagy "hatalmas baj" van az ELTE-n. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem pénzügyi helyzete és működése stabil. Két kar, a Bölcsészettudományi Kar és a Természettudományi Kar működésének optimalizálása és gazdálkodásának racionalizálása zajlik, amelyre a karok vezetői, a kar közösségével együttműködve dolgoztak ki intézkedési tervet. A struktúra kisebb kiigazítása valóban együtt jár néhány státusz megszüntetésével, de ez az esetek többségében nyugdíjas korú oktatók nyugdíjazását jelenti. Mindez azonban nincsen negatív hatással az egyetem működőképességére és az oktatás-kutatás magas minőségére, amelynek megőrzése az egyetem és a karok vezetésének legfontosabb prioritása. Az egyetem oktatói és kutatói állománya biztosítja a legmagasabb színvonalú oktatási és kutatási feladatok ellátását, valamint a képzési és kutatási portfólió folyamatos bővülését. Az alaptalan pánikkeltést és a közvélemény félrevezetését határozottan elutasítjuk - írta közleményben Borhy László rektor és Scheuer Gyula kancellár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.01.21 10:04

Nyílván azok hőbörögnek, akik valami haszontalan, könyvtár-büfé szakot oktatnak, amire az égvilágon senkinek nincs szüksége, a lógósok, akik szépen beletespedtek a kényelmes, langymeleg pozíciókba, és szépen ellébecolnak az állóvízben évtizedekig. Coki, ennek vége, tünés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html