BUX
38971

Eltitkolnák a választási csalásokat

Újabb törvényt módosítana a Fidesz: örökre titokban tartanák, hogy melyik pártok hamisították az aláírásunkat az országgyűlési választáson.

Index.hu, 2014. június 2. hétfő, 17:44

A parlamenti választáson több "kamupárt" úgy tudott csak elindulni, hogy egymás közt adták-vették az ajánlóíveket, és ezekről másolták át a sajátjaikra a polgárok aláírásait. Hiába mondta ki később a bíróság, hogy az embereknek joga van tudni, hogy melyik pártok használták az aláírásukat a választáson való induláshoz, a következő választásokon a Fidesz mégis lehetetlenné tenné ezt - írja az Index.hu.

Miután többen próbálták megtudni a választási irodáknál, hogy melyik pártok ajánlóívein szerepel a saját aláírásuk, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egy állásfoglalásában azt mondta: ennek kiderítése túl sok munkát jelentene a választási irodáknak, ezért erre nincs lehetőség. A NAIH szerint értelmetlen is lenne minderre rákérdezni a jelöltek nyilvántartásba vétele után, hiszen akkor már nincs lehetőség jogorvoslatra: a jelölt mindenképp indulhat a választáson. A NAIH állásfoglalása a volt adatvédelmi ombudsman, Majtényi László szerint felelőtlen és a választások tisztaságát veszélyeztette.

A NAIH állásfoglalásának megfelelően a választási irodák nem árulták el, hogy melyik ajánlóíven szerepel egy-egy ember neve, de a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével első fokon három választópolgár is pert nyert. A bíróság kimondta: mindenkinek joga van tudni, hogy melyik párt használta fel az aláírását a választáson való induláshoz.

Az önkormányzati törvénybe rejtették el a módosítást

A TASZ által kiszúrt módosítás (amit a fővárosi önkormányzati rendszer átalakításáról szóló törvényben rejtettek el) ezt akadályozná meg minden későbbi választáson: törvényerőre emelné, amit a NAIH mondott, vagyis, hogy csak a jelöltek nyilvántartásba vételéig tartó néhány napban lehetne megkérdezni, hogy melyik ajánlóíveken szerepel a saját aláírásunk. A tizennyolc fideszes és KDNP-s képviselő által jegyzett javaslat azt eredményezné, hogy még bírósági perekkel sem lehet felderíteni a választási csalásokat.

A módosítás nem érinti a folyamatban lévő ügyeket, tehát a TASZ által indított perek még a korábbi törvények szerint fognak befejeződni. Az első választás, amin (elfogadása esetén) ezt a szabályt alkalmazni kell majd, az őszi önkormányzati választás lesz.