Az ellenzéki párt terveit Simon Gábor, a szocialisták elnök-helyettese ismertette szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Az MSZP-s politikus szerint ezekre a lépésekre azért van szükség, mert a bankok - a kormány korábbi elképzelésével szemben - áthárították a lakosságra, a családokra a rájuk rótt adókat. A banki szolgáltatások éves összevetésben több mint másfélszeresére drágultak októberben, miközben Európában ugyanez a mutató 0,8 százalék volt mondta.

Simon Gábor szerint a tranzakciós illeték, valamint a bankkártya-használati- és készpénzfelvételi adó legutóbb Svédországban bukott meg, de nem igazolta a várakozásokat más uniós tagországokban sem, így várhatóan hamarosan ott is kivezetik őket.

Az MSZP alelnöke a legnagyobb gondnak azt nevezte, hogy a fenti adókkal a lakosság egyszer már adózott jövedelmét terhelik. Erre pedig szerinte a kormány különböző presztízsberuházásai, stadionépítései miatt van szükség.

Simon Gábor arra kérte a kabinetet, hogy ha nem fogadják is el teljesen a javaslatukat, legalább a kártyahasználatot és a készpénzfelvételt ne adóztassák. Ha pedig ezt sem támogatják, akkor az ingyenes készpénzfelvétel jelenleg 150 ezer forintban meghatározott kerete helyett az emberek a teljes fizetésüket, illetve nyugdíjukat vehessék fel díjmentesen.

Az ellenzéki politikus kérdésre válaszolva hangsúlyozta, az MSZP kormányra kerülve nem növelné, hanem mérsékelné a lakosság elmúlt három évben megnövekedett terheit. Megjegyezte ugyanakkor, populista és ígérgető kampány helyett az ország lehetőségeit figyelembe vevő javaslatokkal állnak majd elő.