Eltörölték a családi házas korlátot

Mostantól már a 300 négyzetméternél nagyobb családi ház-építésre is az egyszerű eljárás vonatkozik.
Csernátony Csaba, 2017. április 28. péntek, 07:47
Fotó: Pixabay

A jövőben 300 négyzetméter feletti, nem kereskedelmi céllal épített vagy bővített lakóépületek is megépíthetőek egyszerű bejelentéssel - az erről szóló jogszabály-módosítást még februárban terjesztette be Lázár János miniszter, a Magyar Közlönyben pedig most jelent meg a szabályozás. Egészen pontosan csütörtökön este 8-kor már életbe lépett.

Bővítés, építés

A gyakorlatban a módosítás azt jelenti, hogy akik saját lakhatásuk megoldása érdekében építkeznek, azok mostantól 300 négyzetméternél nagyobb ház építésében is gondolkodhatnak. (300 négyzetméterig eddig is az egyszerű eljárás volt érvényben.)

Az új rendelkezés bevezetését a kormány azzal indokolta, hogy a lépéssel a bővítés területén érhető el jelentősebb eredmény. A korábbi szabály szerint ugyanis egy 300 négyzetméter feletti lakóházban, ahol jellemzően több lakás van, nem végezhető bővítés egyszerű bejelentéssel akkor sem, ha az adott magánszemély tulajdonában lévő lakás 300 négyzetméter alatt van. Az új rendelkezésekkel ez megváltozik, így megnyílik az út az ilyen lakások egyszerű bejelentéssel történő bővítésére is.

Hízik a piac

Az építkezési szabályok enyhítése egy felszálló ágban lévő piacnak adhat további muníciót. A lakáspiaci élénküléssel összhangban ugyanis a családiház-építések felpörögtek a múlt évben. A KSH-adatok szerint tavaly összesen 4721 új családi ház épült, ami több mint 12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi eredményt.

Budapesten jóval nagyobb volt a növekedés, a fővárosban ugyanis 622 új családi ház jött létre, ez 23 százalékos növekedésnek felel meg. A megyei jogú városokban és a községekben 3-3 százalékkal épült több új családi ház, a vidéki városokban pedig a budapestihez hasonló, 22 százalékos volt a többlet az előző évhez képest.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK