A várakozások mintegy felével összhangban ezúttal sem nyúlt az alapkamathoz az MNB monetáris tanácsa.

Az igazi meglepetés az, hogy a monetáris tanács ugyanakkor a kormánnyal egyetértésben - a korábbi hivatalos kommunikációt megcáfolva - 2008. február 26-tól eltörölte a forintárfolyam euróval szembeni sávos rögzítését, és lebegő árfolyamrendszer bevezetéséről döntött.

A sáveltörléshez kiadott közlemény szerint az árfolyam ingadozásának korlátozása inflációs célkövetés mellett nem járul hozzá a hosszú távú inflációs várakozások lehorgonyzásához.

A dokumentum leszögezi: az árfolyamsáv eltörlése fontos előrelépés az euró magyarországi bevezetése felé. A lebegő árfolyamrendszer kedvezőbb feltételeket teremt a jegybank számára az inflációs cél eléréséhez, és ezen keresztül a maastrichti nominális kritériumok teljesítéséhez, valamint az ERM-2 belépéshez.

A magyar gazdaság nyitottságánál fogva az árfolyam továbbra is fontos szerepet fog játszani az inflációs folyamatok alakításában. Ha a gazdaságban zajló más folyamatok nem ellensúlyozzák, a nominális árfolyam tartós és jelentős megváltozása tükröződni fog a jegybank inflációs prognózisában, és ezen keresztül befolyásolja a monetáris politika vitelét - fogalmaz a jegybank közleménye.


A Reuters februári körkérdésre választ adó 25 elemző közül 13-an számítottak hétfői kamatemelésre és 12-en változatlan alapkamatra. Az előrejelzések konszenzusa negyed százalékpontos kamatemelés volt, ami úgy jött ki, hogy egy elemző 50 bázispontos emelést valószínűsített (a többiek 25 bázispontot). Hasonlóképpen bizonytalanok voltak a budapesti devizakereskedők is egy másik Reuters felmérésben: nyolcan vártak kamatemelést és hatan változatlan kamatot.

Hétfőn a bankközi devizapiacon erősödött a forint, az euró röviddel a döntés előtt 263,50 körül járt, majd a sáveltörlés hírére jelentősen tovább izmosodott

Barcza György, a K&H vezető elemzője a Napi Gazdaságnak adott interjúban hangsúlyozta, a mostani helyzet pont arra nyújt lehetőséget a jegybanknak, hogy határozott fellépéssel reagáljon az inflációra, ezáltal a hitelességét építse. A szakember úgy vélte, nem kell attól félni, hogy ettől beindulnak a kamatemelésre játszó spekulánsok - majd az "ellenspekulánsok" visszafogják őket.

Az állampapírpiac a múlt héten egy legalább 50 bázispontos emelést árazott be, miközben Kolba Miklós, az ING Bank üzletkötője nemrégiben úgy vélte, a jelenlegi piaci helyzetben nem érvényes az a közgazdasági ökölszabály, amely szerint magasabb kamat erősebb árfolyammal jár együtt. Kolba szerint - ellentétben Barcza véleményével - épp a monetáris politika szigorítása vetne fel hitelességi kérdéseket, hiszen azt jelezné, hogy az MNB egy-két nagyobb külföldi szereplő akaratának engedelmeskedik.