Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Üveghíd meg Fesztiválkatlan. Erre van pénz, normális, munkahelyteremtő beruházásra nincs - mondta egy zempléni falu polgármestere a Népszavának. A fiatalok elmennek, az öregeket meg a megszokás húzza a szőlőbe: a nagyapjuk is metszett, szüretelt, ők is metszenek, szüretelnek. De ha kihalnak a mostani hatvanasok, a Hegyalján megáll majd az élet - tette hozzá.

Az Orbán-kormány csak turisztikai fejlesztésre több mint 80 milliárd forintot ígért még a választások előtt a térségnek, de a kis falvak vezetői jellemzően név nélkül nyilatkozva nem igazán látják ennek hasznát.

A térség munka-erőkínálatának legfeljebb egynegyede köthető a borhoz, s az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokhoz - ebből is látszik, hogy pusztán a borászatok nem tudják itt tartani a fiatalokat. Ráadásul az általuk kínált fizetések a minimálbér körül mozognak

Összeesküvés-elmélet

Volt, aki sajátos összeesküvés-elmélettel állt elő, miszerint a kormány tudatosan fejleszti vissza a borvidéket, s költ inkább látványberuházásokra, semmint munkahelyekre. Az utóbbi időben saját nevén, vagy strómanokon keresztül számos politikus vásárolt itt területeket, a további terjeszkedéshez pedig arra van szükség, hogy a kistermelőket az alacsony felvásárlási árakkal tönkretegyék, földjeiket megvásárolják, őket pedig napszámosként dolgoztassák a birtokon.

Tokaj-Hegyalja így az újgazdagok játszótere lesz, uniós pénzekből épült hotelekkel, felújított kastélyokkal, megszerzett borászatokkal. Ha komolyan gondolnák a térség felvirágoztatását, akkor nem a dűlőket összekötő földutakra meg kerékpáros forgalomra költetnének, hanem végre rendbe tennék és kétsávossá bővítenék a 37-es "halálutat", illetve ösztönöznék a sokakat foglalkoztató könnyűipar megtelepedését.

A fotó forrása: Hornyák Dániel/Napi.