Eltűnhetnek virslik és párizsik a magyar üzletekből

Augusztus elsejétől életbe lép a Magyar élelmiszerkönyv módosítása, és ennek megfelelően már csak a magasabb hústartalommal készülő termékek kerülhetnek forgalomba.
Domokos Erika, 2017. június 6. kedd, 09:07
Fotó: Napi.hu

A Magyar élelmiszerkönyv módosítása szerint augusztus elsejétől már csak a magasabb hústartalommal készülő termékek kerülhetnek forgalomba. Az intézkedés hatására egyesek a receptúrát, míg mások a termék megnevezését módosítják majd, így virsli és párizsi helyett egyre több fantázianévvel ellátott áruval találkozhatnak majd a vásárlók - olvasható az inforadio.hu-n.

A gyártók attól tartanak, hogy a drága és bonyolult ellenőrzés miatt a hatóságok nem tudják kiszűrni az előírásoknak nem megfelelő termékeket, ezzel pedig a tisztességes vállalkozások kerülhetnek versenyhátrányba - írta keddi számában a Magyar Idők. Bár a hazai húsipar szereplői korábban jelezték, hogy a Magyar élelmiszerkönyv nyáron életbe lépő módosítása nehéz helyzetbe hozza a vállalkozásokat, nem várható lazítás a szabályozásban.

A Földművelésügyi Minisztériumtól a lap megtudta: elegendő idő volt ahhoz, hogy az ipar felkészüljön a változásokra. A többek között a virslik és a felvágottak esetében magasabb hústartalmat előíró szabályozás már tavaly óta hatályban van, az alkalmazására azonban egyéves átmeneti időt biztosítottak, így az előírásokat augusztus 1-jétől kell kötelezően alkalmazni.

A lapnak nyilatkozó iparági szereplők más-más stratégiát követve próbálnak megfelelni a szigorításnak. Míg egyes termékeknél a hústartalom emelésével módosítják a receptúrát, addig egyéb készítményeknél ? az eddigivel azonos minőség mellett ? különböző fantázianevekkel kerülik ki a szigorítást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

CoolKoon, 2017.06.06 18:16

@csel: Bizony. És pár idióta (akik ezeket a szabályokat kitalálják) azt hiszi, hogy ettől majd eltűnnek a nyesedékből készült hústermékek az üzletek polcairól. Pont mintha azt képzelnék, hogy a "bor" elnevezés feltételeinek szigorításától eltűnnének a tablettás/kannásborok....hiába, biztos ez (aki ezt kitalálta) is valakinek a szeretője....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csel, 2017.06.06 13:01

Ez is olyasmi, mint a kínai áru. Mindenki szidja, de még többen vásárolják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html