Hét hónap alatt több mint 350 ezren váltottak jegyet a budapesti óriáskerékre. A belvárosi turisztikai látványosságot ennek ellenére a jövő héten elbontják, s egyelőre bizonytalan, hogy mikor állítják fel, és hol. A forgó kilátó annak ellenére nagy sikert aratott - elsősorban a turisták körében -, hogy nem kifejezetten olcsó, egy  teljes árú jegy 2400 forintot kóstál. Még a csúcsidőszaknak egyáltalán nem számító téli hetekben is naponta 1-2 ezer fő száll fel a gondolákra.

A kerék üzemeltetése anyagilag is sikeres volt - mondta a Napi.hu kérdésére Gerendai Károly. A Sziget főszervezőjeként ismert üzletember azt is elmondta, hogy a berendezést 800 ezer euróért bérelték erre az időszakra, ám a bérbeadóval megkötött szerződés értelmében még plusz bevételhez jut a tulajdonos cég a magas látogatószám miatt. A területet bérbeadó fővárosi önkormányzat is 25-30 millió forint közötti összeget kasszírozhat a területfoglalási díjból. Az óriáskerék működtetése ezek levonása után is több tízmillió forintos nyereséget termelt.

A közönségsikerre való tekintettel idén várhatóan visszatér a pesti belváros látványossága, kérdés viszont hogy ismét csak hónapokra vagy netán évekre "tanyát ver" az Erzsébet téren. Ha ez utóbbira nyílik lehetőség, akkor érdemesebb bérlet helyett megvásárolni a kereket. Egy, a jelenlegi méretéhez hasonló berendezés ára 7-8 millió euró, de mivel a világon csak két-három cég készít ilyet, hosszú az előjegyzési időszak: egy megrendelést másfél-két éven belül tudnak leszállítani.

Gerendai Károly kérdésünkre elmondta, hogy ha sikerül több éves megállapodást kötni a fővárossal, akkor most lehetőség lenne egy óriáskerék azonnal megvételére. Így állandó látványossággal gyarapodna a budapesti belváros. Megkeresésünkre a főváros önkormányzatának sajtóirodája közölte: a közgyűlés határoz majd arról, hogy ideiglenes vagy hosszabb időre szóló engedélyt adnak majd ki az óriáskerék működtetésére.