Eltűnik a magyar feketegazdaság?

Az adózással eltöltött idő a sokféle adó, az adórendszer bonyolultsága miatt rendkívül magas, ez előrevetíti, hogy a következő évek egyik lépésének az adóadminisztráció csökkentésének kell lennie - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára a Nézőpont Intézet gazdaságfehérítési konferenciáján.
MTI, 2016. december 2. péntek, 17:56
Fotó: Napi.hu

A feketegazdaság kiterjedtségében szerepet játszik, hogy az adórendszer sokszínűsége, bonyolultsága miatt rendkívül magas az adózással eltöltött idő. Teret ad a feketegazdaságnak az is, hogy magas a forgalomban lévő készpénzállomány - a GDP 12 százalékát teszi ki -, ami ellentétes az európai trendekkel. A készpénzállomány fenntartása, kezelése egy MNB tanulmány szerint évi 500 milliárd forintba kerül, ha azonban az elektronikus fizetési módokat az EU szintjére sikerülne emelni, 150 milliárd forinttal csökkenne - mondta az államtitkár.

A feketegazdaság 2015-ben a GDP 21,9 százalékát tette ki, miközben az EU átlaga 18 százalék, a nyugat-európai államoké pedig 7,17 százalék volt. Trendje azonban csökken, amit a kormány intézkedéseivel szeretne továbbra is fenntartani.

Az eddigi intézkedések közül az államtitkár kiemelte az áfakiutalási határidő növelését, a belföldi áfaösszesítő bevezetését, a havi és negyedéves áfabevallási kötelezettség előírását, a fordított áfa és a megbízható-kockázatos adózói minősítés bevezetését, az az online pénztárgépek és az elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetését.

A 2017-től hatályba lépő adminisztrációs változások közül kiemelte, hogy csökken a megbízható adózók adminisztrációja, az szja-bevallásokat a NAV készíti el, a kata bevételi összeghatára 6-ról 12 millió forintra, az áfa alanyi adómentességi értékhatár pedig 6-ról 8 millió forintra emelkedik, a kiva szabályai pedig egyszerűsödnek.

A készpénzállomány csökkentésére, a tranzakciók elektronikus követésére 2017-től az online pénztárgépek használatát további szektorokra terjesztik ki, bevezetik az online számlázást, a bankkártyás fizetés ösztönzésére támogatják a bankkártyaelfogadó terminálok létesítését és az étel-, valamint italautomatákat is bekötik az adóhivatalhoz. Jövőre több termék és szolgáltatás áfája mérséklődik, ami hozzájárul az adóelkerülések, csalások csökkenéséhez - ismertette az államtitkár.

Hófehér gazdaság akkor alakulhat ki, ha ehhez minden szervezet hozzájárul tevékenységének átláthatóvá, elszámoltathatóvá tételével. Az ÁSZ fontosnak tartja, hogy fenntartható kifehéredés valósuljon meg - fogalmazott Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke.

(A kép egy korábbi, Napi.hu-s konferencián készült.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2016.12.03 08:22

@Seres78: Nem vagy ezzel egyedül, a milliókkal milliárdokkal megtámogatott nemzeti színű zászlót lobogtató "magyar" vállalkozók többnyire élenjárók ebben és biorobotnak vagy rabszolgának nézik alkalmazottaikat. Pár havonta veszi fel az új munkanélküliket aztán ha lejár a támogatásuk jöhet a következő. Saját cégei közt "passzolgatja" őket a melós azt se tudja hol dolgozik ( a lőrincnél) pedig ugyanazt csinálja évek óta. Csak hol ide hol oda "jut" egy kis munkahely teremtési támogatás a "házon belül" A fizetett szabadságokról bérekről munkaidőről szabadnapokról pedig ........
Csoda hogy húz innen aki csak teheti ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Seres78, 2016.12.02 22:39

Egy noszvaji hotelben mindenkit 4-6 órában vett fel korábban a vállalkozó,és magas járulékokra hivatkozott,ami adócsalás,de meg tette,és 6 órában vett fel,nettó 79800 forint fizetés mellett.Vagy ez jutott,vagy közmunka lett volna a hátrányos térségben ahol lakok,ez a kiszolgáltatott élet,gyógymasszőr végzettség mellett.Mindössze 28 ezerrel kerestem csak többet itt hotelben mint közmunkás országosan!Naponta minden masszázs után zuhanyoznom kellett,meg lettem szólva,hogy nagyon izzadok,de ablak se volt a masszázs helységen,se légkondi.Elküldött múlt hétvégén,mert én szerinte nem minden feladatot láttam el,köztük a parkban a faleveleket nem sepertem össze a 8 ha területen,csak elfelejtette,hogy gyógymasszőrnek vett fel,nem mindenesnek,és bérem is nekem volt itt a legkevesebb,de azzal magyarázta,hogy ott lakok és egyszeri étkezés is adott.Meg rágalmazott,hogy én 2 ízben a masszázs ellenértékét elvettem pár hete,2 vendég ezt állította,miközben én csak a borravalót vettem el,nem szembesített,ezért feljelenthetném őt,és elküldésnél múlt hét végén ezt is felhozta,ami rágalom,becsületembe gázoltak!A vállalkozó és üzlettársai isznak sokat a hotelben,agresszívak,mindenkibe bele kötnek,és cégük feketelista honlapon szerepel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.12.02 22:06

A politikusoknak mikor lesz elektronikus a vagyonbevallásuk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2016.12.02 21:56

Ameddig az adók(különösen az áfa!) és járulékok ilyen magasak, ilyen gyenge lábakon áll az ellenőrzés és ennyire korrupt a NAV, addig nem lehet visszaszorítani a feketegazdaságot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.12.02 21:53

Itt mindenki lenyúl mindenkit, aki csak teheti. Pontosabban szólva, kilopják az ember szemét, aki csak teheti, az államot is beleértve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html